Da li sa strepnjom treba da uključujemo računar?

Direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije Danko Jevtović rekao je za RTS da bi svaki rukovodilac trebalo da sa najvišim prioritetom da nalog ljudima u IT sektoru da sve računare i sisteme momentalno provere, da vide da li apdejtovani, a neophodno je i da se ažuriraju vindousi i antivirus softveri. Napad još uvek nije gotov i računari koji se nisu zarazili a nisu zaštićeni i dalje su u velikoj opasnosti, kaže Jevtović.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije Danko Jevtović rekao je da nije strepeo kada je došao na posao i uključio kompjuter zato što zna da je njegov računar najnovija verzija i da ga redovno apdejtuje.

"Ali sam se brinuo zato što kod nas u registru postoji veliki broj servera koje mi redovno štitimo, ali to je dosta složen sistem i uvek čovek treba da razmisli o svim elementima. Prema tome, zamolio sam naš IT da još jednom obrate pažnju i još jednom provere sve sisteme", rekao je Jevtović.

Govoreći o poruci "Majkrosofta" da je ovo poslednji trenutak da se probudimo, Jevtović kaže da je poruku dao predsednik te kompanije i ona je u stvari više upućena vladama ozbiljnih država koje vode računa o sajber bezbednosti.

"Zato što prema svim informacijama koje imamo, ovaj napad u stvari potiče iz jednog arsenala američkih bezbednosnih službi koje su propust koji ovaj sajber napad koristi, otkrile pre više godina i držale ga u tajnosti za svoje potrebe da bi na osnovu njega bilo napravljeno sajber oružje kojem bi moglo da se pristupi računarima", kaže Jevtović.

U pitanju je jedan propust u vindous operativnom sistemu koji je zakrpljen u martu ove godine, a za koji se duže vremena znalo. U aprilu je otkriveno da je taj prpust postojao i u maju je iskorišćen na najgori način, objašnjava Jevtović.

Suština "Majkrosoftovog" upozorenja je da državne službe koje se bave time ne treba da propuste koje otkrivaju čuvaju kao mogući alat za napade na neke sisteme nego treba da pomognu proizvođačima softvera da se sitemi na vreme zaštite i da privreda, građani, i svi globalni korisnici računara ne strepe od zloupotreba takvih propusta, istakao je Jevtović.

Kako kaže, u petak je neobičnim sticajem okolnosti otkrivena zaštitna kočnica u celom sistemu napada.

"Jedan od sigurnosnih analitičara je otkrio da registracijom jednog naziva domena na internetu ovaj virus praktično prestaje svoju aktivnost umnožavanja i postaje mnogo manje opasan. Nije opasnost otklonjena u potpunosti, ali sistem nije toliko agresivan kao što je planiran i zbog toga je dobar deo računara izbegao da bude napadnut u prvom talasu", rekao je Jevtović.

Prema njegovim rečima, napad još uvek nije gotov i računari koji se nisu zarazili a nisu zaštićeni i dalje su u velikoj opasnosti.

"Ukoliko ste izbegli problem a niste preduzeli sve neophodne mere, to znači da ste u prvom talasu imali sreće. Treba se maksimalno zaštititi", ističe Jevtović.

Jevtović savetuje da rukovodilac treba sa najvišim prioritetom da da nalog svojim ljudima u IT da sve računare momentalno provere, da vide da li apdejtovani, da se provere svi sistemi, da se ažuriraju vindousi i antivirus softveri.

Jevtović kaže da šteta može da bude ogormna. "Ovaj napad je za razliku od ranijih mnogo agresivniji u smislu da ako se jedan računar u celoj mreži zarazi, u nekom velikom državnom organu, on direktno preko mreže može da napadne druge računare koji nisu zaštićeni praktično samostalno i da se drastičnom progresijom umnoži i da napad ima veće posledice nego što bi bila zaraza samo jednog računara", rekao je Jevtović.

Govoreći o sajber bezbednosti, Jevtović kaže da Srbija nije posebno ugrožena zemlja zato što računari često nisu kritični deo procesa proizvodnje.

"Međutim, mi imamo još puno toga da uradimo ali se neke stvari u pozitivnom smislu rade", zaključio je Jevotvić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 16. maj 2017, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Kopija, kopija, kopija

Ja sam jednom davno napravio gresku koja me je kostala par meseci rada (ponovni rad na istom projektu zbog gubitka podataka). Nije bio virus u pitanju, niti mehanicki ili softverski kvar, iskljucivo moja nepaznja. Od tada naovamo, pravim po 3-4 rezervne kopije vaznih podataka. Na dva racunara drzim podatke, na DVD i na eksternom disku. Nikada od tada mi se nije desio gubitak podataka. A podatke mozete lako izgubiti, ne samo zbog virusa, ima bezbroj situacija zbog kojih moze doci do gubitka podataka.

(utorak, 16. maj 2017, 09:53) - zika [neregistrovani]

bill gates namplatio pare a sada sledi hakovanje

Eto sta se zbiva, pa vi sad pravite moderne gradove sa automatskim kompjuterizovanim sistemima, od metroa do bolnica, itd. U Kopenhagenu, softver upravlja metro vozovima, nema vozaca. Sve automatski, perfekt za hakere. Secam se da je pre 2 godine neko hakovao elektronske bildborde sa reklamama, tako mogu da hakuju i metro. Modernizacija gradova se vrsi sa windows bagovanim sistemom.

(utorak, 16. maj 2017, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba

Dobri su ovi iz Majkrosofta "Ne treba tajne službe da..." Moj Bili šta sve ne treba na ovom svetu pa se dešava. Ni Vindovs ne treba da ima takvu rupu koju bilo ko može da iskoristi, jer danas Amerika sutra...

Svim korisnicima računara kao i uvek: Držite sve važne stvari na diskovima VAN računara tako da u bilo kom trenutku možete da pritisnete dugme i resetujete ceo računar u fabričko stanje.
Ili, ako ovo nećete, UVEK računajte na to da su SVI podaci koje imate u svom računaru pod rizikom i budite spremni da im kažete zbogom.

Strujni udar, istek neke komponente, kafa, ispadanje, greška u sistemu, virus... poptuno je svejedno. Nema tu pomoći. Ako je ovaj virus nešto pokazao onda je to da smo su uljuljkali i zaboravili koliko je sve što je priključeno na struju ranjivo.

Ne oslanjajte život na bilo koju tehnologiju bez njenih zaštitnih mera inače ste sigurno u problemu.