Povlenska sremušijada – specijaliteti i prirodne atrakcije

Meštani Donjeg Taora, sela kod Valjeva, sami su osmislili turističku manifestaciju "Povlenska sremušijada", na kojoj se gosti nadmeću u pripremi specijaliteta od te zdrave i aromatične biljke.

Sa Povlena, najviše valjevske planine, najlepši je pogled prema Donjem Taoru, najzabačenijem valjevskom selu. U njemu meštani danas priređuju turističku manifestaciju "Povlenska sremušijada", posvećenu toj čudesnoj biljci koje na Povlenu ima u izobilju.

U dobroj atmosferi, u Donjem Taoru govorilo se o značaju sremuša za ishranu i zdravlje, a specijalitete od ove biljke pripremali su zajedno gosti i meštani. Degustacija nije izostala.

"Specijalitet je domaće povlensko ćufte sa sremušom. Prilog krompir pire sa sremušom i kao dodatak naše gljive reduše. Rekli su da je sve super, da je sve lepo a da samo treba dodati još malo sremuša sečenog u pire krompir", kaže Mirjana Jovanović.

Nenad Čkonjević preporučuje kimovu čorbu sa prepečenim hlebom od sremuša, kao i proju sa sremušem i slaninom.

Majstori kulinarstva trudili su se da svojim sugestijama doprinesu pripremi što ukusnijih i lepo serviranih jela od sremuša.

"Dosta je lepih i kreativnih jela bilo, pogotovo što je bilo dosta mladih. Mene to raduje, da ima naslednika. I video sam nekoliko domaćica koje su istinski pokazale svu svoju ljubav prema hrani", kaže majstor kulinarstva Milijan Stojanić.

Nekoliko stotina posetilaca Sremušijade obišlo je Taorska vrela, prirodnu atrakciju valjevskog kraja, kao i Povlen, lepu planinu, sa prirodnim retkostima i mističnim legendama.

broj komentara 0 pošalji komentar