Kakvi su kriterijumi u privatnim srednjim školama

Posle skoro dve i po decenije, od kada je u Srbiji zvanično otvorena prva privatna srednja škola i dalje su mišljenja podeljena – dok neki smatraju da je upis u njih stvar prestiža i garancija za kvalitetno obrazovanje, drugi su uvereni da su kriterijumi u tim školama niži nego u državnim i da se zato lakše završavaju.

Šta je iza vrata privatnih srednjih škola, kojih prema podacima Ministarstva prosvete u Srbiji ima 35 – stručan kadar i kvalitetan rad ili suprotno? O tom pitanju ne postoji saglasnost čak ni u stručnim krugovima. Tačku na dileme stavljaju nadležni.

"Mi u obrazovnom sistemu Republike Srbije zaista imamo privatne srednje škole koje su vrhunske, kao i državne škole koje su vrhunske, i imamo osrednji kvalitet i jednih i drugih", rekao je Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U resornom ministarstvu kažu da je iz nekih privatnih srednjih škola lakši put do stranih univerziteta. Dodaju da onima koji odluče da školovanje nastave u Srbiji, zakon daje jednake šanse za upis na državne fakultete. S druge strane, iz pojedinih privatnih škola poručuju da njihove đake neretko diskriminiše i sam sistem. Dokaz da je tako su i medalje sa takmičenja, koje se, kažu, ne vrednuju na isti način.

"Na državnom prvenstvu iz matematike, fizike, informatike i iz srpskog jezika osvojili smo više od 100 nagrada. Uspesi tih učenika nisu dovoljno prepoznati u tom smislu što zakonski nemaju prava da konkurišu za stipendije koje raspisuju razne organizacije, ministarstva, čak nemaju prava ni da konkurišu za učenički dom", rekao je direktor Računarske gimnazije u Beogradu Branislav Đurđevac.

Roditelji koji su spremni da izdvoje i po nekoliko hiljada evra samo za jednu godinu srednje škole, ne plaćaju ocene, već ulažu u kvalitetno obrazovanje svoje dece, poručuju iz privatnih škola. Kažu, ima slučajeva da se u njima padne na popravni, pa čak i ponavlja godina.

Iako je na čelu državne škole, direktor Matematičke gimnazije smatra da je kvalitet rada u privatnim srednjim školama sve bolji.

"Oni verovatno imaju mogućnosti da bolje plate nastavnike jer nisu vezani ovim ograničenjima koji važe u javnom sektoru, pa i u prosveti. Takođe, oni imaju manji broj đaka i odeljenja su im manja, pa to daje mogućnost da bolje i kvalitetnije rade", rekao je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije

A kakav je kvalitet rada u državnim srednjim školama, proverava Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Nešto malo više od polovine onih u kojima su bili, ocenili su trojkom, pri čemu je četvorka najviša ocena. Uočili su i nedostatke u radu.

"Veliki procenat srednjih škola nema u dovoljnoj meri usklađen školski program i godišnji program rada, u skoro 60 odsto nastavnici ne rade na pravi način individualizaciju i na pravi način ne prilaze svakom učeniku", kaže Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Bilo da đaci dolaze iz državnih ili privatnih škola, treba im dati šansu da pokažu šta i koliko znaju, smatraju upućeni.

Do sada su u Srbiji ugašene četiri privatne srednje škole. Za dve je prosvetna inspekcija utvrdila da ne ispunjavaju uslove za rad u trenutku kontrole, te im je oduzela licencu, a druge dve ugasili su sami vlasnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво