"Srpska pamet da nam da odgovor o GMO"

Naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO, i tu je tačka, poručuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Formirana je stručna komisija koja će doneti odluku o eventualnom prometu genetski modifikovanih proizvoda u Srbiji. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je postojanje tog tela predviđeno zakonom iz 2009. i da se u njemu nalaze eminentni stručnjaci.

"Naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO. I tu je tačka", rekao je Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nedimović je objasnio da će se komisija baviti procenom rizika u bezbednosti hrane, a da je zbog našeg okruženja, jer su zemlje u regionu prihvatile promet genetski modifikovanih organizama, i GMO jedan od potencijalnih faktora rizika.

"Postoje i mnogi drugi rizici. Jedna od glavnih tema je da li jedemo zdravu i bezbednu hranu. Ovo telo treba da pobroji rizike, nađe alate kako da se borimo protiv njih, da svoje stručno mišljenje na naučnoj osnovi, upozori javnost i da Ministarstvo reaguje po uputstvima", rekao je Nedimović.

Komisija se sastoji od 15 stručnjaka, a dve trećine njih su profesori sa fakulteta, eminentni stručnjaci iz oblasti higijene hrane, farmacije, biotehnologije, poljoprivrede.

U okviru Svetske trgovinske organizacije postoje postulati koji kažu da se zemlja mora odrediti prema pitanju GMO ako želi da bude članica, ističe Nedimović. 

"Jedna zemlja se izborila i nije prihvatila ni promet GMO, to je Rusija. Naša je odluka da li ćemo ući u to, ali šta god da je naša odluka, moramo imati stručno mišljenje naših eksperata. Srpska pamet da nam da odgovor o tome", rekao je ministar navodeći da su u problem sa GMO uključeni i potrošači i sve zainteresovane društvene grupe.

Pre nekoliko nedelje surovi ledeni talas je pogodio Srbiju, šteta je do 50 odsto u jagodičastom i bobičastom voću u zapadnoj Srbiji, a pogođene su i kajsije, jabuke, šljive.

"Institut za voćarstvo će sledeće nedelje dati kompletne analize. Sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu su izašli sa podatkom da je šteta 15 odsto ukupne količine proizvodnje u voćarstvu. Raspisali smo pozive za nabavku opreme koja prevenira takve situacije, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, ali i za osiguranje", rekao je Nedimović istakavši da je problem i neznanje kada je u pitanju osiguranje od nepogoda.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво