"Srpska pamet da nam da odgovor o GMO"

Naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO, i tu je tačka, poručuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Formirana je stručna komisija koja će doneti odluku o eventualnom prometu genetski modifikovanih proizvoda u Srbiji. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je postojanje tog tela predviđeno zakonom iz 2009. i da se u njemu nalaze eminentni stručnjaci.

"Naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO. I tu je tačka", rekao je Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nedimović je objasnio da će se komisija baviti procenom rizika u bezbednosti hrane, a da je zbog našeg okruženja, jer su zemlje u regionu prihvatile promet genetski modifikovanih organizama, i GMO jedan od potencijalnih faktora rizika.

"Postoje i mnogi drugi rizici. Jedna od glavnih tema je da li jedemo zdravu i bezbednu hranu. Ovo telo treba da pobroji rizike, nađe alate kako da se borimo protiv njih, da svoje stručno mišljenje na naučnoj osnovi, upozori javnost i da Ministarstvo reaguje po uputstvima", rekao je Nedimović.

Komisija se sastoji od 15 stručnjaka, a dve trećine njih su profesori sa fakulteta, eminentni stručnjaci iz oblasti higijene hrane, farmacije, biotehnologije, poljoprivrede.

U okviru Svetske trgovinske organizacije postoje postulati koji kažu da se zemlja mora odrediti prema pitanju GMO ako želi da bude članica, ističe Nedimović. 

"Jedna zemlja se izborila i nije prihvatila ni promet GMO, to je Rusija. Naša je odluka da li ćemo ući u to, ali šta god da je naša odluka, moramo imati stručno mišljenje naših eksperata. Srpska pamet da nam da odgovor o tome", rekao je ministar navodeći da su u problem sa GMO uključeni i potrošači i sve zainteresovane društvene grupe.

Pre nekoliko nedelje surovi ledeni talas je pogodio Srbiju, šteta je do 50 odsto u jagodičastom i bobičastom voću u zapadnoj Srbiji, a pogođene su i kajsije, jabuke, šljive.

"Institut za voćarstvo će sledeće nedelje dati kompletne analize. Sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu su izašli sa podatkom da je šteta 15 odsto ukupne količine proizvodnje u voćarstvu. Raspisali smo pozive za nabavku opreme koja prevenira takve situacije, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, ali i za osiguranje", rekao je Nedimović istakavši da je problem i neznanje kada je u pitanju osiguranje od nepogoda.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 03. maj 2017, 14:25) - Milan [neregistrovani]

Re sasa

Poštovani Saša,

A od kad su hrana koja "donosi velike pare" i zdrava hrana nužno različite stvari? Zar je nemoguće oba u isto vreme?

Milan

(sreda, 03. maj 2017, 13:15) - anonymous sasa [neregistrovani]

Re svasta

Jedino sto si dobro rekao je ono na kraju"tako što su masovno gajili onu koja im odgovara a onu koja ne su bacali" . Sada "ljudi" gaje onu sto im donosi velike pare a onu zdravu bacaju tj. unistavaju.

(sreda, 03. maj 2017, 11:07) - Milan [neregistrovani]

Svašta

Čitam ove razne komentare i vidim da se mnogi prave pametni ali niko nije pomenuo trenutno stanje, a to je da se do sada nije primetio nikakav veći rizik nego kada se jede ne-GMO hrana, mada treba još istraživanja da se izvrši. I to nije moje mišljenje već stav UN-a i prestižnog naučnog našopisa "Genetics".

Takođe, ne treba zaboraviti da mi već hiljadama godina jedemo GMO hranu. Pa šta mislite, da se kukuruz i pšenica koje danas svakodnevno konzumirano sama evoluirala da bude baš takva kakva nama odgovara? Ne, nego su je ljudi menjali prema svojim potrebama tako što su masovno gajili onu koja im odgovara a onu koja ne su bacali.

(sreda, 03. maj 2017, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Srbija i GMO

Srbija konzumira GMO zadnjih 15 godina masovno a da toga nije svesna, mislim na gradjane. Politicari to dobro znaju (ne svi) i uvoz stranih GMO namirnica je dogovoren tajno a to je nekih 2/3 svih namirnica; Uvoznickio lobi radi sa zadatkom i zato se protiv njih nista ne preduzima. GMO se ne obelezava tako da se ne zna.Srbiji i drugim zemljama drugog i treceg reda zabranjeno je da proizvodi zdravu hranu.Zato nam polako unistavaju poljoprivredu i sela.Stranci ce dolaziti da dizu farme i gaje stoku zarazenu GMO i hormonima rasta.

(sreda, 03. maj 2017, 10:32) - Бамби [neregistrovani]

ГМО

Па нема шта да се натера било ко на било шта! Какви закони о производњи ГМО???
Закон да каже да никада неће бити ГМО увоза у Србију нити производње и готова ствар!
Ко хоће да једе ГМО храну, пут под ноге у земље где је дозвољено

(sreda, 03. maj 2017, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

mrtvo slovo

Sva soja i proizvodi od soje iz Kine, kikiriki i lesnik iz Turske, badem iz Amerike.... koji su zastupljeni preko 80% u nasoj prehrambenoj industriji su genetski modifikovani i nemojmo se obmanjivati nekim zakonima i tackama kada je to sarena laza.

(sreda, 03. maj 2017, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

GMO opasnost!

GMO hrana je svuda u svetu od organizacija koje se bave ljudskom ishranom, proglasen za nepoželjan nacin ishrane zbog teških posledica koje moze da izazove na ljudsko zdravlje. Prema tome nema tu mnogo sta se pametuje... Medjutim, za neke poljoprivredne proizvode vec je kasno jer GMO seme odavno preuzelo primat u Srbiji.

(sreda, 03. maj 2017, 10:22) - voja [neregistrovani]

cela generacija teba da prodje da se sagledaju posledice

Niko nezna kakve posledice ce GMO da izazove na ljudima. Potrebno jeda prodje vreme par decenija jedino farmaceuti ce da profitiraju na bolestima i mutacijama koje ce se napraviti na ljudima i deci

(sreda, 03. maj 2017, 10:20) - Ivan [neregistrovani]

Priča

Zakon zabranjuje, a u 80% proizvoda po marketima nalazi se neki GMO sastojak plus poznati lanac brze hrane u svakom gradu...

(sreda, 03. maj 2017, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

GMO

Treba uvesti obavezu da se iskljucivo takvom hranom hrane oni koji potpisu da je ima kod nas.