Hranitelji spremni za prihvat dece migranata

Svetlana Milenković psiholog iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje navodi za RTS da postoji veliki broj zainteresovanih hranitelja za prihvat dece migranata. Ističe da se mogu prijaviti hranitelji koji imaju licencu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Svetlana Milenković je rekla da je 50 hraniteljskih porodica zainteresovano za prihvat dece migranata. Ističe da ipak to ne znači da će svima njima prihvat biti i odobren.

"Imamo 50 hraniteljskih porodica zainteresovanih za prihvat dece migranata koji se trenutno nalaze u Srbiji, međutim to ne znači da će svima njima on biti i odobren. Zainteresovani moraju da ispune standarde koji važe u hraniteljstvu", objašnjava Milenkovićeva.

Ističe da će porodice morati da prođu kroz poseban program koji će osnažiti hranitelje.

"Zinteresovani moraju da prođu poseban program-obuku. Teme obuke su kulturna različitostima i trauma. Kulturna različitost jer nam deca dolaze iz različitih kultura: Iraka, Sirije, Pakistana, Avganistana a trauma jer su na tom putu od više hiljada kiloometara verovatno prošla kroz traumatska iskustva", ocenjuje psiholog u Centru za porodični smeštaj i hraniteljstvo Svetlana Milenković.

Navodi da se mogu prijaviti hranitelji sa lincecom.

"Mogu da se prijave hranitelji koji imaju licencu i koji su prošli redovnu obuku. Uglavnom se prijavljuju hranitelji sa iskustvom ali ono nije presudno jer se mogu prijaviti i hranitelji koji imaju licenci a do sada nisu brinuli o  deci biće osnaženi kroz program i imaće pomoć i podršku savetnika za hraniteljstvo" objašnjava Milenkovićeva.

Ističe da su hranitelji u Srbiji prvi na balkanskoj ruti koji su na ovaj način ponudili prihvat deci migrantima.

"Mi smo prvi i jedinstveni, naši hranitelji su prepoznali suštinu prava a jedno od njih je pravo deteta na život u porodicu i zato su hranitelji iz Srbije spremni da pruže pomoć i dom deci migrantima", navodi psihologu Centru za porodični smeštaj i hraniteljstvo Svetlana Milenković.

Najavljuje da će se u maju održati obuka za zainteresovane hranitelje.

"Tokom maja će se u Novom Sadu, Nišu i Beogradu biti organizovana obuka za hranitelje. Smatram da će negde između 30 i 40 hranitelja uspeti da odgovore na potrebe za smeštaj dece migranata", zaključila je psiholog u Centru za porodični smeštaj i hraniteljstvo Svetlana Milenković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 30. apr 2017, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Срамота

Зар ти људи имају намеру да остају у Србији? О чему ми овде причамо?