Nova pravila za postavljanje video-nadzora i alarma

Predsednik Grupacije tehničke zaštite Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije Slobodan Maksimović rekao je za RTS da se ugradnjom svih sistema tehničke zaštite mogu baviti samo licencirane firme prema važećem ugovoru koji su obavezni da sklope sa investitorima.

S početkom godine počeo je da važi i Zakon o privatnom obezbeđenju. Cilj je bio da se ta oblast uredi, ali o nekim posledicama Zakona javnost manje zna.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slobodan Maksimović, predsednik Grupacije tehničke zaštite Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kaže da u Zakonu jasno stoji da se ugradnjom svih sistema tehničke zaštite mogu baviti samo licencirane firme prema važećem ugovoru koji su obavezne da sklope sa investitorima, odnosno firmom od koje se usluge pružaju.

Samo onaj ko ima licencu može da ugrađuje sisteme za zaštitu.

"Sve druge firme čine prekršaj i rizikuju da dođu pod udar zakona i da budu kažnjene i do milion dinara", rekao je Maksimović.

Zakon jasno kaže da se tim poslom mogu baviti samo licencirane firme, ponovio je Maksimović.

Kaže da svaka licencirana firma i svi njihovi službenici imaju legitimaciju MUP-a koja dokazuje da je to osoba koja ima licencu.

"Ako ste pre 1. januara 2017. godine ugradili taj sistem, vi ste samo u obavezi da sklopite ugovor o održavanju tog sistema sa licenciranom firmom i da sistem prilagodite zahtevima Zakona o privatnom obezbeđenju gde se kaže da je, na primer, za video-obezbeđenje potrebno da se arhiviraju svi snimci do 30 dana, da imate ugovor o održavanju i sa time ste vi pokriveni – time ste obezbedili sebi da vam taj sistem koji imate pravilno funkcioniše. Često vi i ne znate da vama sistem ne radi kako treba ako ga ne održavate", rekao je Maksimović.

Govoreći o privatnim licima, Maksimović je rekao da ako je sistem u privatnom stanu i ako ti sistemi nemaju dodira sa javnom površinom, onda lice nema nikakve obaveze prema zakonu.

"Ako ste stavili na kuću i gleda oko kuće i zahvata ulicu, vi morate da se ponašate u skladu sa zakonom, da vam to ugradi firma sa licencom, da sklopite ugovor o održavanju sa istom tom firmom i da snimak imate 30 dana", rekao je Maksimović.

Prema njegovim rečima, svi sistemi tehničke zaštite (alarm u kolima) potpadaju pod ove siteme kao druga tehnička zaštita, kao i zaštita podataka, elektrohemijska zaštita transporta novca.

Alarmi u kolima štite imovinu i lica jer imaju panik-tastere, štite i poslovanje jer obaveštavaju korisnika o nekorektnom rukovanju vozilom, istakao je Maksimović.

"Ako neko ima alarm u automobilu, dužan je da sklopi ugovor o održavanju sa licenciranom firmom i da se u razumnom roku servisira", kaže Maksimović.

Svaki posao mora raditi licencirana firma, da ima licencu i instalateri imaju licencu, zaključio je Maksimović.

broj komentara 52 pošalji komentar
(četvrtak, 11. okt 2018, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Kako da se zaštitim

Šta ako komšija snima moj ulaz i deo puta kojim prolazim

(nedelja, 01. okt 2017, 02:39) - anonymous [neregistrovani]

Сп

Дозвољено је само приватно , и мора да пише да је објекат под видео надзором , у супротном снимак као доказ ти не важи , чак можеш и да одговараш ако си случајно снимио јавну површину а то приложиш као доказ против лопова .Дакле снимање само свог поседа !

(nedelja, 01. okt 2017, 02:31) - anonymous [neregistrovani]

Ништа

Ништа ... Ако комшији украду нешто

(sreda, 31. maj 2017, 05:14) - sta radite bre???? [neregistrovani]

da placam dravi.sto sam obezbedio svoju imovinu??????

Ko se slaze da je zakon glup?
Pre par meseci sam ugradio video nadzor..licno sam..posao 35minuta za ugradnju...zasto bih placao nekom za ruke 250-300e samo za ugradnju.
Ne razumem jedno.....dp pre par meseci mi je bacano po dvoristu sve i svasta i pojedine stvari nestajale..... Stalno sam obavestavao MUP.i odgovor je resicemo to cekajte,ilu ako znas kp je nemas dokaza ...
Sad kad sam ugradio sistem.nema nicega .i sve je na svom mestu...
Naravno bez pomoci MUP_a..
O sada ka treba da placam drzavi sto sam sam sebe zastitio i obezbedio svoju imovinu!!!
Da li ovo ima smisla,ovaj zakon...

(petak, 26. maj 2017, 22:02) - Dragan [neregistrovani]

Video nadzor i alarmi

Koji Zakon Sl. Glasnik ?

(četvrtak, 11. maj 2017, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

.

Ne slažem se da nije po ustavu, ja sam platio automobil pa me ograničavaju da ne mogu da vozim po trotoarima, da moram da registrujem, da ne mogu da vozim po autoputu u suprotnom smeru, da nemogu da prevozim putnike...
Naravno da ova oblast treba biti uređena, oslanjamo se da nas neka tehnika štiti, štiti višestruko veće vrednost nego što smo platili, znamo li ko nam je proda da li će raditi kada dođu lopovi, da li smo prevareni kada nam je prodato ili nam je ugrađeno nešto zašta će neko da garantuje i odgovara.

(subota, 29. apr 2017, 16:50) - anonymous70 [neregistrovani]

šta

Šta ako komšija postavi video nadzor na kući,a istovremeno snima ulicu i dvorište trećeg lica(komšije preko puta)???

(petak, 28. apr 2017, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Tako je u EU

Ali nije obavezno. Uglavnom firme postavljaju alarme zbog plasmana poslova i profita. Pokazalo se da su sistemi obezbedjenja koje postave privatna lica sigurniji.

(petak, 28. apr 2017, 12:01) - anonymously [neregistrovani]

Nije po ustavu

Ovaj zakon debelo gazi prava građana i koliko znam poslat je na ocenu ustavnosti. Odakle nekome pravo da kameru koju sam ja platio i za instalaciju koju sam takođe platio, diktira šta i kako cu sa njom, da li će mi snimati 20 ili 39 dana, a posebno da ulazim u neki tamo registar MUP-a i da se obavezem da plaćam održavanje. Za moje pare mogu i da je razbijem ako želim, ugasim, namestim da snima nebo...sve dok ne ugrožavam komšije i ostale.

(sreda, 26. apr 2017, 22:24) - Marko [neregistrovani]

Zakon

Ne sirite neistine. Jedini problem u primeni zakona jeste sto moraju da izdaju licence za projektovanje licima koja o tome pojma nemaju, U MUPu su i sami priznali gresku, zakon ce se menjati do kraja godine.