Medicinski turizam novi vid zarade

Samo u prošloj godini, više od 750 hiljada Amerikanaca otputovalo je u inostranstvo da uštedi na lečenju. Procenjuje se da će sledeće decenije, najčešće radi stomatoloških, estetskih i ortopedskih usluga, američki zdravstveni sistem izgubiti čak 6 milijardi dolara. I dok godišnje više od 35 zemalja na svetu poseti više od milion pacijenata, Srbija medicinskih turista gotovo da nema.

Lečenje bogatih stranaca po povoljnim cenama u manje razvijenim zemljama mnogi prepoznaju kao novi vid zarade.

Procenjuje se da svetsko tržište medicinskog turizma danas vredi 60 milijardi dolara, a da će u naredne dve godine vredeti 100 milijardi dolara.

Od tog kolača, Srbija uzima mrvice.

"Video sam vaše ustanove i povoljne cene medicinskih usluga. Verujem da bi medicinski turizam mogao da vam dođe i sa drugih strana, ne samo iz zapadnih zemalja. Već i iz zemalja južne Azije, koje imaju nešto novca", rekao je za RTS dr Rudi Rupak iz Planet bolnice u SAD.

Uglavnom radi odmora, srpske banje posetilo je više od 15 hiljada stranaca u proteklih osam meseci, podaci su Turističke organizacije Srbije.

"Dva osnovna problema koja vidimo je infrastruktura koja u nekim oblastima ne zadovoljava kriterijume koje treba da zadovolji ukoliko hoćemo povećan broj medicinskih turista iz zapadne Evrope i Amerike. I drugo je da moramo da objedinimo što više subjekata u našoj zemlji iz ove dve branše, zaključuje dr Marina Majkić sekretar Klastera medicinskog turizma.

Tri stotine prirodnih izvora, 40 banja i 25 rehabilitacionih centara, dokazuju da Srbija ima velike potencijale.

"Mala investicija Vlade potrebna je da sjedini sve ljude da bi se stvorila prilika za medicinski turizam u Srbiji. Svi bi bili iznenađeni. To je pobeda za Vladu, zemlju, doktore i pacijente", kaže za RTS potpredsednica Međunarodne medicinske putničke asocijacije dr Džuli Monro.

Strancima u Srbiji najprivlačnija je estetska hirurgija jer su cene niže i po nekoliko puta u odnosu na one u Evropi.

Ipak, naši lekari kažu da nedostaju uslovi da bi proširili posao.

broj komentara 0 pošalji komentar