Šabić: MUP tražio lične podatke obolelih

Poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u MUP-u jer je policijska uprava jednog grada od zdravstvene ustanove zatražila da im dostavi podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F", odnosno od bolesti ili devijacija duha i svesti.

"F" dijagnoza obuhvata bolesti poput Alcajmerove i Parkinsonove, šizofrenije, depresije, manije, fobije, ali i hipohondriju, reakciju na stres, probleme u vezi sa konzumiranjem alkohola i nikotina, bulimiju i anoreksiju, mesečarenje, tranšeksualizam, navodi se u saopštenju poverenika.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora", naveo je poverenik u saopštenju.

Šabić ocenjuje da je navedena obrada podataka najblaže rečeno "ekstremno problematična" i sa stanovišta svrhe i srazmere, kao i sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti.

Ističe da je, nezavisno od svrhe i smisla, izvesno da se obrada podataka o ličnosti uopšte, a pogotovo naročito osetljivih podataka poput medicinskih, ne može zasnivati na podzakonskom aktu, kao što je uputstvo, već da valjan pravni osnov može imati samo u zakonu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво