Nikada više transplantacija i donora u Srbiji

Za dve nedelje nikada više transplantacija i donora u Srbiji. A od početka godine saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, dalo je 12 porodica. Poređenja radi, tokom cele prošle godine bilo je 14 saglasnosti. Urađena je jedna transplantacija srca, devet transplantacija jetri, presađena su 22 bubrega i deset rožnjača.

U četiri sobe nema praznog kreveta, ali to je dobra vest jer su u njima pacijenti kojima je prethodnih dana urađena transplantacija. "Klinički centar Vojvodine" beleži rekord -presađeno je sedam bubrega, a troje pacijenata je dobilo nove jetre.

"Želeo bih da se zahvali porodici donatora koja mi je dala tu mogućnost da nastavim", kaže pacijent sa transplantiranom jetrom Ismet Abdijević.

Jasmin Kolev kaže da mu je sada je lakše i da su mu veliki planovi i da radi dosta na svesti ljudi jer mnogo znači zaveštati organe i spasiti i jedan život.

"Bio sam u situaciji da osetim šta to znači i koliko to vredi", kaže Kolev.

Bojana Đurđević kaže da mu je važno da sada oporavak protiče kako treba a sve ostalo će lako.

"Sedam godina sam išao na dijalizu, ponedeljak, sreda i petak, i evo, lakše se osećam odmah i bolje i želim svima da dobiju nove organe", kaže Dragan Maletin.

Samo prošlog petka, u "Kliničkom centru Vojvodine" u istom trenutku, dve transplantacije jetre i četiri transplantacije bubrega, u salama je intervencije radilo više od sto medicinara.

"Da li je to zbog konstantne medijske kampanje, ili sazrevanje svesti da je to nešto humano i plemenito, ili splet okolnosti vreme će pokazati. U svako slučaju i angažovanost zaposlenih u kliničkom centru je mnogo veća, i ekipe su spremne", kaže šef tima za transplantaciju jetre KCV-a Zoran Milošević .

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, kaže da je to "kadrovski unapređena priča", organizaciono, i da je sada znatno veći broj lekara koji učestvuju u translantacijama,

"Više je koordinatora povezanih sa celim zdravstvenim sistemom Vojvodine, i imamo odmah rezultat", ističe Gojković.

Na transplantaciju srca u ovom trenutku čeka oko 50 pacijenata, na jetru oko 30, na novi bubreg oko 700 građana. Statistika pokazuje da je mnogo veća verovatnoća da nam tokom života zatreba neki organ, nego da budemo davaoci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво