Prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja u svetu i u Srbiji

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji. To je i prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja. Ekipa RTS-a bila je u Tiršovoj tokom intervencije.

Prva transplantacija materice u Srbiji, a prva u svetu između jednojajčanih bliznakinja, urađena je u nedelju, 26. marta. Operaciju je izveo veliki tim stručnjaka, stranih lekara koji već imaju iskustva u ovoj intervenciji i naših.

Intervencije su, od uzimanja materice do presađivanja, trajale od osam sati ujutru u nedelju do posle ponoći narednog dana.

Jednojajčane bliznakinje su iz Srbije i imaju 37 godina. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje dece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice. Zasada ne žele pred kamere.

Intervencija je urađena u nedelju, ali se tek danas priča o ovom velikom medicinskom poduhvatu u Srbiji jer su lekari hteli da sačekaju da prođe nekoliko dana kako bi bili sigurni da je, makar u ovom trenutku, sve dobro prošlo.

"Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Zasada postoperativni tok ide idealno, još je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo – za sada sve ide kako treba", rekao je prof. dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.

Objasnio je da je celu operaciju vodio stručnjak Mats Branstrum iz Švedske, a da su sa njim bila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i ogromna ekipa iz Tiršove.

"Ono što mogu da kažem sada jeste da je sve veoma dobro prošlo. Protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, sve to sada pratimo nekoliko nedelja, i naravno, nadamo se da će pacijentkinja uskoro dobiti i prvu menstruaciju. Znate, ta žena nikada nije imala menstruaciju. I onda, ono što svi očekujemo, jeste da ona zatrudni", rekao je profesor doktor Mats Branstrum sa Univerzitetske klinike u Geteborgu.

Embrioni su, kaže, spremni. Za nekih šest meseci biće urađen embriotransfer.

Ističe da je ova operacije jedinstven slučaj, jer je reč o prvoj transplantaciji kod jednojajčanih bliznakinja.

"Mogu da kažem da je ovo identično na primer prvoj transplantaciji bubrega u svetu, za šta je taj profesor dobio Nobelovu nagradu. Ovo je neverovatno, značajno, zaista značajno", rekao je profesor.

Klinika u Tiršovoj ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Švedske, a i dugogodišnje iskustvo sa transplantacijama i genitorekonstruktivnom hirurgijom.

"Vi ovde imate i tehničke i medicinske uslove veoma dobre, naravno i odličan tim stručnjaka, a i pacijentkinje su iz Srbije. Pored saradnje sa timom iz Tiršove, u našim redovima je već godinama i doktor Milenković, koji je u mom timu, i koji živi i radi u Švedskoj. Njega znam 20 godina. Svi zajedno radimo mnogobrojna istraživanja i intervencije, i pokušavamo da pomognemo", naglasio je doktor Mats Branstrum.

Da se žensko dete rodi bez materice nije retkost. Prema statistici, u Srbiji se od 10 do 15 devojčica godišnje rodi sa ovom kongenitalnom anomalijom.

Profesor Radojičić ističe da je ova transplantacija od velikog značaja jer sada te devojčice imaju mogućnost da postanu majke.

"Ova operacija nije laka i jako dugo traje, ali su pre 10 godina ljudi mogli da sanjaju o ovakvoj operaciji", rekao je Radojičić i istakao da su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili naš tim.

U Švedskoj je urađeno 10 transplantacija materice, nakon čega je rođeno šest beba, a još dve su na putu. Transplantacija kod jednojajčanih bliznakinja značajna jer su tkiva identična i veće su šanse da se trudnoća iznese.

broj komentara 16 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. apr 2017, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Nista cudno!

Sve reci pohvale.BOGOVI ZE

(subota, 01. apr 2017, 09:42) - Biljana Cukavac [neregistrovani]

Svaka cast

Svaka čast za naše lekare, a i za lekare uopšte.Uradili ste božiji posao.Mogu da zamislim sreću bliznakinje koja će ostvariti svoj, verovatno, jedini san i koja će moći da oseti čari materinstva.Svaka vam čast, vi ste bogovi na Zemlji.

(subota, 01. apr 2017, 09:06) - anonymous [neregistrovani]

U Srbiji nije usvojen zakon o surogat majkama

To jeste manje rizicno ali ponovo su odlozili zakon o surogat majkama u Srbiji, a negde van je dosta skupo. Zato treba da usvoje zakon o surogat majkama.

(petak, 31. mar 2017, 20:53) - ksenija [neregistrovani]

vrhunski dr. i ljudi

ovakve ljude treba cijeniti i poštovati. ovo su bogovi.o njima treba pričati pisati. 

(petak, 31. mar 2017, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Moglo je i ovako

Zar nije bilo lakse i manje rizicno za obe zene da sestra sa matericom bude surogat majka za embrione svoje sestre?

(petak, 31. mar 2017, 18:47) - Stefanoo7 [neregistrovani]

blizanac

Posto sam blizanac i imam sestru koja je 20 minuta starija od mene zelim da cestitam obema bliznakinjama jednoj za ljubav a drugoj za hrabrost i volju a lekarima svaka cast

, u svemu smo najjaci ako hocemo.

(petak, 31. mar 2017, 17:24) - Milica [neregistrovani]

Ljubav

Svaka cast timu lekara . Sve pohvale za sestru ovo moze samo cista sestrinska ljubav!

(petak, 31. mar 2017, 17:17) - Vesna [neregistrovani]

najlepsa vest

Neka bude sto vise ljubavi i dece na svetu, to je jedino ima smisla i to je ustvari zivot! Prosto ne mogu da poverujem da postoji i ovakva vest i da se ovo desava! Cestitke svima i svima dobro zdravlje i ljubav i uspeh u ovakvim poduhvatima!

(petak, 31. mar 2017, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

.

pa baka Vjera...kaze se materica , a ne maternica , ali nema veze shvatili smo. Osim toga , a kome da pomognes ako ne najrodjenijem, sestri ili bratu. Uz to ovoj zeni koja ima troje dece i koja nece vise radjati je materica nepotrebna, a njenoj sestri bi znacila toliko - da dobije biolosko potomstvo. Zelim obema sestrama brz oporavak i naravno da i druga sestra rodi bar jednu bebu.

(petak, 31. mar 2017, 13:51) - anonymous Vjera [neregistrovani]

Nesebicna iskrena sestrinska ljubav

Cestitam Sestri uopste na ideji da uradi tako velicanstven cin!-ponudi sestri ono sto je najvelicanstvenije na ovom svijetu-izvor zivota- MATERNICU !
To je potvrda nesebicne ljubavi opisana u nasim epskim pjesmama !
Cestitke i zahvalnost kompletnom timu zdravstvenih radnika na znanju,umjecu i
sposobnosti da ovo dovedu do savrsenstva.!!!Buducoj majci srecan oporavak a timu zdravstvenih radnika uspjesan dalji rad!!!
baka Vjera