"Mozaik za Hram Svetog Save bez premca u pravoslavlju"

Mozaik za najveću kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu, poklon ruske države srpskom narodu, radi najveći ruski umetnik i ikonopisac Nikolaj Muhin. Već u aprilu u Hram će stići prvi delovi mozaika, a ceo posao biće završen do kraja godine. Ekipa RTS-a prenosi deo radne atmosfere iz ateljea istaknutog umetnika u Moskvi.

Nikolaj Muhin ima najveće državno zvanje – titulu narodnog umetnika Rusije. A mozaik koji će krasiti najveću svetinju na Balkanu za njega je, kaže, neprocenjiva vrednost.

"Mozaik ima originalnu kompoziciju 'Vaznesanja Gospodnjeg'. Ovaj mozaik za vaš Hram Svetog Save u Beogradu je bez premca u crkvenoj umetnosti pravoslavlja i uopšte izrade mozaika u svetu", kaže ruski akademski slikar i ikonopisac Nikolaj Muhin.

Mozaik se radi u umetničkoj radionici u Moskvi, koju su za potrebe umetnika posebno organizovali i opremili stručnjaci Moskovskog međunarodnog fonda pomoći Uneska.

Mozaik koji ruski umetnik radi za Hram Svetog Save u Beogradu biće površine 1.230 metara kvadratnih, prečnika 30 metara i težine 40 tona.

Svaki komadić raznobojnog kobaltnog stakla za mozaik se pažljivo obrađuje. A istaknutom umetniku u tom poslu pomaže stotinak ruskih akademskih slikara.

Nikolaj Muhin kaže da je izrada mozaika složen proces, gotovo da se preselio u radionicu.

"Umetnici su upućeni jedni na druge, gledaju šta ko radi jer ovaj projekat zahteva zajednički pristup. Tako da naš kolektiv skoro živi ovde, imamo peć, čajnik, odeću", kaže Muhin.

"Svi su ovde došli sa velikom radošću da rade, hteli su da rade jedni sa drugima. Ljudi ulažu dušu, rade ovde od srca", kaže Manana Valentinovna Popova iz Moskovskog međunarodnog fonda pomoći Uneska.

Izradu mozaika za srpsku svetinju inicirao je ruski predsednik, a posao vredan četiri miliona evra finansira "Gaspromnjeft".

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 28. mar 2017, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

re: lepo

Pridruzujem se hvalama i jos jedno Spasiba za one koji nam pomazu. Sto se radnih mesta tice, ona se sticu i gube (makar odlaskom u penziju). Tj. kratkorocnog su i prolaznog karaktera. Mozaik ostaje za vecnost. I nasa vera!

(utorak, 28. mar 2017, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

hram

Divan posao rade Rusi.Samo me strah da hram ne postane muzej s'obzirom koliki smo vernici!

(utorak, 28. mar 2017, 06:40) - anonymous [neregistrovani]

дивно

просто је дирљиво када се види и чује са каквом љубављу ови људи раде на стварању нечега, зашта верујем да ће бити трајна категорија за српски народ и његову духовност (наравно, уз претпоставку да више НИКАДА недођу "наши западни пријатељи" са уранијумским поклонима да нам кажу шта је за нас добро а шта није).

(utorak, 28. mar 2017, 03:50) - anonymous [neregistrovani]

Prelepo

Slava Bogu na visinama, mir na zemlji, dobra volja medju ljudima!

Hvala, braco i sestre Rusi!

(ponedeljak, 27. mar 2017, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

Vrhunski umetnik

Sa koliko ljubavi Nikolaj Muhin prica o Srbiji,pravi pravoslavac.Hvala za ovo divno delo.

(ponedeljak, 27. mar 2017, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Spasibo krasnaja bratskaja Rusija

Hvala prijateljskom narodu Rusije. 

(ponedeljak, 27. mar 2017, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Umetnicko blago

koje će ukrašavati najveću srpsku svetinju i biti ponos današnjim i budućim generacijama treba sa velikom zahvalnoscu prihvatiti i priznati ruskom narodu iposebno presjedniku Putinu.Bilo bi još ljepše da se u izradu uključilo i nekog umetnika iz Srbije

(ponedeljak, 27. mar 2017, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

@Lepo

Nisam te pogresno shvatio ali ti komentar nema apsolutno nikakve veze sa ovom vescu.Pitanje si uputio na potpuno pogresnu adresu, nije do crkve da "otvara nova radna mesta" vec do vlade i privrednika.Ovo nisu drzavne pare, cak sta vise nisu pare u pitanju jer je mozaik poklon bratskog ruskog naroda i ruske sestrinske crkve.Trebamo bit ponosni na to jel ce to ostati generacijama koje dolaze a kao sto rekoh za nova radna mesta se obrati na pravu adresu a to sigurno nije crkva.

(ponedeljak, 27. mar 2017, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

duhovnost

Pa treba mam i duhovno i kulturno i turisticko uzdizanje....a HRAM je sve to: nasa vera,nasa kultura,tradicija,istorija a privlaci i turiste.Eto zato nam treba i hram i mozaik.

(ponedeljak, 27. mar 2017, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Prijatelji

U politici nema mnogo mesta za emocije i prijateljstvo, ali predsednik Putin je iskreni prijatelj Srpskog naroda.