Posledice bombardovanja – od malignih bolesti do mentalnih poremećaja

Ni posle 18 godina ne postoje precizni podaci o posledicama bombardovanja.

Lansirano je više od 400.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. Na jugu Srbije, Kosmetu i Crnoj Gori 112 lokaliteta bombardovano je osiromašenim uranijumom.

"Izvršena je dekontaminacija Pljačkovice, rta Arza u Crnoj Gori. Opasnost je smanjena, ali ne možemo tvrditi da je potpuno eliminisana", ističe penzionisani general Slobodan Petković, načelnik Uprave ABHO Generalštaba Vojske SRJ 1999.

Od 2000. godine beleži se porast obolelih od malignih bolesti, posebno na jugu Srbije.

"Na osnovu leukemije limfoma, mi smo došli do zaključka da je uranijum uticao na povećanje broja umiranja od karcinoma u Srbiji. Na kraju decenije stopa incidence je bila veća 110 odsto nego 2001. godine, a stopa mortaliteta 180 procenata veća nego 2001. To nam je bio krucijalni dokaz", napominje prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Prema izveštaju Organizacije ujedinjenih nacija za životnu sredinu, velike posledice ostavilo je dejstvo NATO snaga na industrijska postrojenja jer su hemikalije, čije se dejstvo može porediti sa bojnim otrovima, nekontrolisano ispuštene u životnu sredinu.

"Mi smo svedoci da su u pojačanju i autoimune bolesti, koliko spontanih pobačaja je bilo, koliko se mladih parova, naizgled potpuno zdravih ljudi, leči od steriliteta. Naravno da bombardovanje nije jedini razlog, ali ja sam ubeđena da i te kako ima uticaja", ukazuje prof. dr Danica Grujičić, načelnik Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Nema podataka o ugroženosti životne sredine, a ni precizne procene materijalne štete.

"Vlada u kojoj sam bio ja, vlada Momira Bulatovića, procenila je ratnu štetu na 100 milijardi američkih dolara, dok je kasnija, savezna vlada DOS-a procenila da je oko 30 milijardi", navodi Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, ministar inostranih poslova 1999. godine

Oko 8,8 odsto učesnika rata ima posttraumatski stresni poremećaj, a ispitivanja kod civila pokazala su znatan broj mentalnih ili psiholoških poremećaja koji su neposredna posledica bombardovanja.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 06:15) - Ljubinka [neregistrovani]

Posledice vombardovanja

Moji roditelji su preminuli 2015 godine od karcinoma I imam osnova da sumnjam da je to posledica bombardovanja,cesto sam o tome razmisljala ali nisam imala podrsku nikakvu podrsku da pokrenem istazivanje da to I dokazem.

(petak, 24. mar 2017, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Vecnaja pamjat

Neka je Vecna Slava svima onima koji su se upokojili od posledica bombardovanja. Ja znam za bar tri mlade osobe (16 god, 33 god i 39 god) koje su se u poslednjih 10 godina borile sa karcinomom i izgubile bitku.

(petak, 24. mar 2017, 18:27) - slavko [neregistrovani]

@Ciste spekulacije

Da ste bili upoznati sa izvestajem UNa povodom ovoga, ne bi ste takve neistine pricali. Ne samo da je zabelezen nagli porast bolesti, ne samo da je naucno potvrdjen, nego je i objavljen u izvestaju UNa koji je ukratko posle stavljen kao tajna, iako vec svi znaju rezultate. A da ne pricam o izvestajima mnogobrojnih domacih agencija i nasih medicinskih centara... To je poznata cinjenica i tu nema spekulacija.

(petak, 24. mar 2017, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

@Ciste spekulacije

Pa kad je spekulacija, ajde da tražimo da ti daju malo od onoga što su očistili, pa ga nosi uz sebe. Ako ti se nešto desi sa zdravljem, ne brini, to je samo emocija i čista spekulacija, nije to od uranijuma i plutonijuma, nego eto tako. Bi li pristao da nosiš uzorak kao suvenir oko vrata?

(petak, 24. mar 2017, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Ciste spekulacije

Razumem emocije, ali osim spekulacija, ne postoje nikakvi dokazi da porast malignih bolesti ima veze sa bombardovanjem. Slicni trendovi postoje svuda u svetu. Negde manje, negde vise.

(petak, 24. mar 2017, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Bombardovanje Srbije i C: Gore

Bio je drzavni terorizam jer su to clanice NATO-a cinile bez odluke Saveta Bezbednosti.Sramotna je bila odluka Medjunarodnog Suda Pravde da ne zatrazi od tih zemalja da prestanu da ih bombarduju. Sada kada se deca radjaju sa karcinomom zbog upotrebe municije sa osiramasenim uranijumom Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakve odnose sa NATO-om. A Crna Gora zeli da pristupi NATO-u i to putem glasanja u krnjem parlamentu ne pitajuci gradjane. Potpuno neprihvatljivo.

(petak, 24. mar 2017, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

slavko

Ovakav potez NATOa je nezabelezen u istoriji. Bombardovati narod osiromasenim uranijumom - dovoljno je jasno da to nije radjeno zbog vlasti tog naroda vec protiv tog naroda. Sta reci dalje. Sramota

(petak, 24. mar 2017, 12:04) - anonymous [neregistrovani]

Држава да обавести светску јавност

Шта се чека, ово су озбиљне последице по народ Србије.

(petak, 24. mar 2017, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Postoje precizni podci

Radioaktivne bombe kojim je NATO bombardovao Srbiju bez saglasnosti SB se jasno i precizno deklarisu kao prljave atomske bombe. Prema tome, nije tacno da nema preciznih podatako o upotrebi ovih bombi.

(petak, 24. mar 2017, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

nato politicari

Ovo treba citati svaki dan ovim politicarima koji bi da nas uvedu u isti taj nato.