Besplatni udžbenici za treće dete

Treće i svako naredno dete u porodici ubuduće će imati pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. To je odluka resornog ministarstva, a važiće od naredne školske godine. Prijavljivanje u školama je počelo.

Iz besplatnih udžbenika u školi Branislav Nušić u Rataju kod Vranja ove školske godine uči desetoro dece. Novinom da i treće dete dobije komplet udžbenika, broj dece, očekuju, biće duplo veći.

"Svaki besplatan udžbenik je dobrodošao. Od ukupno 124 porodice, 23 porodice su one koje imaju više od dvoje dece", kaže pedagog Danijela Popović iz OŠ "Branislav Nušić" u Vranju. 

U jednoj od beogradskih škola samo troje od 700 učenika ima pravo na besplatan komplet udžbenika. Za one, koji ih nisu dobili, škola je pronašla rešenje.

"Pošto su prošle godine birani udžbenici po novom programu za tri godine, Savet roditelja i mi smo doneli takvu odluku da bi ostalo što više udžbenika koje mogu da naslede za decu kojima je teško da izdvoje celokupnu sumu, tako da i sada ovo što postoji u biblioteci, koji god učenik se javi da nema knjigu biblioteka i škola im izađu u susret", kaže  Zlatko Grušanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić".

Ova vrsta pomoći deo je plana Vlade kako bi podstakla natalitet. Veruju da udžbenici idu u prave ruke.

"Kada donesete potvrdu da ste korisnik socijalne novčane pomoći ne postoji način da prevarite nekoga, to je jedan od dokaza, zato smo se i odlučili da moramo imati jedan realan pokazatelj ko treba da dobije udžbenike, jer svaki drugi nejasan kriterijum bi možda mogao da proizvede situaciju da neko kome zapravo nisu potrebni uzme na račun nekoga kome su ti udžbenici potrebni", kaže Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. 

Za komplet knjiga treba izdvojiti 15 hiljada dinara. Zato je pomoć doborodošla, saglasni su u Udruženju "Roditelj".

"Bez obzira što u školama daju i na rate, to je veliki izdatak, kada znamo da usput imamo još neke stvari, sveske, olovke, sve ono što ide kada dođe septembar, tako da to jeste jedna jako dobra vest i mislim da će porodicama sa više dece doprineti da lakše uđu u školsku godinu", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Za nabavku besplatnih udžbenika  Ministarstvo prosvete odredilo je 500 miliona dinara. Plan bi uskoro trebalo da usvoji Vlada.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 31. avg 2017, 13:18) - anonymousmama [neregistrovani]

Trece dete

Deta je treće a dobio je besplatne uđbenike dok smo radne listove sve morali da kupimo.u pitanju je 6 razred.da li je to po zakonu?

(petak, 12. maj 2017, 21:50) - Snezana [neregistrovani]

Besplatni udzbenici

Sta je sa samohranim roditeljima. Zasto oni nemaju pravo na besplatne knjige. U redu je sto su odlukom obuhvaceni roditelji koji imaju troje i vise dece. Ali je potrebno proveriti vecinu korisnika novcane socijalne pomoci zato sto imaju mnogo vise od onog sto je zaposlen

(četvrtak, 06. apr 2017, 09:53) - anita Kovačević udžbenici onymous [neregistrovani]

Udžbenici

Dali to vazi i ako je prvo dete zavrsilo skolu?

(sreda, 05. apr 2017, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Ucena!

Zasto za trece dete? Zasto ne za prvo i drugo? Neko ne zeli vise od jednog ili vise od dvoje! Sramota! Ta politika laznog patriotizma nas je dovela do katastrofe! Budemo ratovali za necije ideale i budemo slali nasu mladez u bespotrebne ratove! To nam je!

(sreda, 05. apr 2017, 09:25) - Slavica [neregistrovani]

Besplatne knj. za trece dete

Da li trece dete ima pravo na besplatne knjige i ako je prvo zavrsilo skolu? Hvala.

(ponedeljak, 03. apr 2017, 13:17) - Slavica Alimpic [neregistrovani]

besplatni udzbenici za trece dete

Da li moraju svo troje dece da idu u istu skolu , moze li dvoje u osnovnu a jedno u srednju

(nedelja, 19. mar 2017, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

питање

Није ми јасно да ли се ова вест односи и на ученике средњих школа или сам о на ученике основних школа.Ако можете, појасните нам.

(ponedeljak, 13. mar 2017, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

besplatni udzbenici

Za besplatne udbenike dali je potrebno da deca budu iz jednog braka ,jel ja imam cetvoro dvoje punoletne iz prvog braka ,a dvoje iz sadasnjeg braka. Dakito vazi i za njiht

(ponedeljak, 13. mar 2017, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

Udžbenici

Da li to važi i za srednjoskolce?

(ponedeljak, 13. mar 2017, 08:38) - Suncica [neregistrovani]

Trece dete

Nisam bas najbolje razumela .Besplatni udbenici za trece dete vaze od 2017 -2018 ili tek od 2018 .hvala