Zašto Agencija za borbu protiv korupcije još nema direktora?

Predizbornu kampanju pratiće Agencija za borbu protiv korupcije. Poručuju da su spremni iako nemaju direktora, ni njegovog zamenika, već vršioca dužnosti. U obavljanju te nadležnosti neće ih, kažu, remetiti ni to što im Odbor nije u punom sastavu.

Od 12 kandidata koliko se u januaru prijavilo na konkurs za prvog čoveka Agencije za borbu protiv korupcije, u užem krugu našla su se tri. Odatle do direktorskog mesta nije uspeo niko. Svoju odluku Odbor obrazlaže – bilo je teško od najboljih izabrati najboljeg.

"Nismo mogli da se odlučimo, a opet to nije nikakva tragedija. Nije bilo zamerki ozbiljne vrste, pre bih rekao da je bilo reči o sitničarenju, prosto ne možemo da nađemo idelanog direktora", objašnjava predsednik Odbora Agencije prof. Dragan Mitrović.

Potraga za idealnim možda bi bila lakša da su svi članovi Odbora na broju. Već duže vreme rade u okrnjenom sastavu, umesto sa devet sa šest članova. To znači da je pet od šest članova Odbora moralo da misli isto i da glasa za istog kandidata da bi izabrali direktora.

"Mislim da je glavni krivac za ovakvu situaciju, za to što nije izabran direktor Agnecije, Narodna skupština zato što ona nije obavila svoj deo posla, već odavno ima predloge za članove Odbora, već duže od dve godine. Neke kandidate za članove Odbora nije ni stavila na glasanje, a neke je birala ekspresno, u zavisnosti od toga ko su bili predlagači", ističe Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Kako bi se kadrovski vrh Agencije za borbu protiv korupcije zaštitio od eventualnog političkog uticaja, neophodno je usvojiti već postojeću ideju – da članove Odbora Agencije predlažu isključivo nezavisna profesionalna tela, udruženja, kaže donedavni član tog Odbora Zoran Stojiljković.

"Da jednostavno među krugom predlagača članova Odbora ne budu predstvanici vlasti, tipa predsednik, Vlada, pa i parlament, jer hajde kako ćete objasniti činjenicu da niste makar u nekom konfliktu lojalnosti prema onom koji vas je predložio", rekao je predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

U Agenciji uveravaju da su i u trenutnom sastavu spremni da posmatraju trku za šefa države, aktivnosti političkih subjekata, finansiranje izborne kampanje.

"To pre svega u ovom trenutku znači da će biti postavljeni posmatrači da se prati sam tok odvijanja izbora", ukazuje Mitrović.

Četvorici članova Odbora Agencije početkom aprila ističe mandat. Nadaju se da će Narodna skupština izabrati nove članove jer će u suprotnom ostati samo dvoje. A juče je istekao rok za prijavljivanje na februarski konkurs za direktora Agencije.

Kako saznajemo u Agenciji za borbu protv korupcije članovi Odbora će 8. marta razmatrati prijave kandidata. Ukoliko većina bude saglasna, novog direktora Agencija bi mogla da dobije krajem marta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 02. mar 2017, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Zasto-zato

Pretpostavljam da je jedan od razloga sto treba naci "pogodnu licnost". Znate sta mislim.