Lakše do novog stana

Zbog nižih kamata i povoljnijih cena, mnogi građani bi ove godine mogli da reše svoje stambeno pitanje. Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Investitori ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

U prestonici početak godine za mnoge sugrađane je, čini se, i idealno vreme za nove početke i to u sopstvenom stanu. Cene su nešto niže nego prethodnih godina i, kako kažu investitori, ako se po jutru dan poznaje – ovo će biti odlična godina za rešavanje stambenog pitanja.

"Interesovanje je veliko naročito za nove stanove i novogradnju, to se podudara i sa ponudom, s obzirom na to da se sve više gradi. Za kupce i za nas najbitnije je poverenje – da kupci znaju da će dobiti najkvalitetnije stanove po pristupačnoj ceni u centru Beogradu. Svakako nam naruku idu i povoljni stambeni krediti", kaže Biljana Vuković iz firme "BS Investment grup".

Cena kvadratnog metra u Beogradu zavisi pre svega od lokacije. Kreće se od 800 evra po kvadratu na periferiji do 3.000 za ekskluzivne lokacije. U Nišu i u Kragujevcu prosečno od 500 do 1.100 evra, a u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra.

Za razliku od Beograda gde se traže luksuzni stanovi, u Novom Sadu je nešto drugačiji trend.

"Primećuje se ipak jedna živost na tržištu, ljudi zovu, raspituju se", ističe Eleonora Vasović, direktorka Agencije za nekretnine "Budućnost" iz Novog Sada.

Značajan podsticaj svima doneli su povoljni stambeni krediti. Banke su prošle godine odobrile čak za trećinu više stambenih kredita nego 2015. 

"Podaci za 2017. su još eksplicitniji – mi smo za 100 odsto više zahteva odobrili u januaru i februaru do sada", ukazuje Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke.

To objašnjavaju najnižim kamatnim stopama ikada koje se, u zavisnosti od banke, kreću od 2,66 do 3,4 odsto plus šestomesečni Euribor – kamata koju obračunava Evropska centralna banaka i koja je sada nula.

Iako su i dinarski krediti u ponudi, kamate su još visoke i kreću se od 5,08 do 9,66 procenata plus referentna kamatna stopa Narodne banke koja je četiri odsto.

Najčešća prepreka za dobijanje kredita i dalje je dokumentacija. 

"Iskustveno, ono što je najčešći problem da ne dođe do realizacije je problematika sa vlasničkom ili pravnom strukturom samog stana, odnosno kada praktično nije moguće uspostaviti hipoteku na tom stanu", objašnjava Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Inteza.

I advokati upozoravaju – pre kupovine nezavršenog stana obavezna je provera da li postoji hipoteka.

"Oni mogu doći u ozbiljne probleme, da ni krivi ni dužni kupe stan koji je u suštini već opterećen hipotekom koja postoji na celoj zgradi", kaže advokat Aleksandar Radosavljević.

Investitori, sa druge strane, ukazuju da bi ponuda stanova bila i veća kada bi bilo bržeg izdavanja dozvola.

"Zakoni koji su na snazi jesu uveli gradnju u legalne tokove, ali mi kao investitori ne primećujemo neku značajniju razliku naročito u pogledu brzine izdavanja dozvola. Mi se nadamo još većem trendu gradnje i da ćemo dozvole dobijati mnogo brže kako bismo mogli da realizujemo izgradnju", napominje Biljana Vuković iz firme "BS Investment grup".

Najskuplji je stan u koji se nikada ne uselite. Zato pravnici savetuju – nekretnina koju kupujete obavezno mora da bude upisana u listu nepokretnosti i da ima dokaz o vlasništvu. I odmah po dobijanju ključeva upišite se kao vlasnik. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 26. feb 2017, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Kako ja i cime da se zaduzim

Kad mi je plata 24.320 din+prevoz. Da se snadjem ? Snasao sam se tako sto nikada vec 10 godina nisam bio u "plusu:, tako sto crkavam na dan kada treba da poravnam minus da bi mi produzili. Svi me u kraju znaju da idem i radim sve zivo i pricaju mi "bravo". A razmisljao sam i onima gde radi dvoje za iste pare ,tj dva puta moja plata. Zavidim im. Ja njima zavidim ! A oni dvoje rade (za malo) kao ovu prosecnu platu sto objavise juce. Pa meni je glavni problem hrana (sem racuna),a da dodjem na nivo da razmisljam o kreditu (bilo kakvom) i ne razmisljam. Mislite li da razmisljam o ovom "pogodnom trenutku" za stan ??? Samo je jos ostalo da utvrdimo da li pripadam manjini ili vecini u ovoj zemlji. Hvala.

(nedelja, 26. feb 2017, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Опрез

Не би требало да се задужујете за више од 1/3 својих месечних примања, без обзира шта кажу банке.

(nedelja, 26. feb 2017, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Kragujevac

ne znam samo gde ste iskopali podatak za Kragujevac od 500-1100e kvadrat kada je novo gradnja svuda 1200e po kvadratu bez pdv i vecina lokacija bez garaznog mesta sto je premnogo. Smallvile koji je gradio stambeni objekat preko puta shoping centra Plaza jos uvek ne moze da proda stanove iako su spustili cenu na 800e bez pdv jer su stanovi ocajnog kvaliteta. Ne znam koje inspekcije vrse provere ali zgrade nicu kao pecurke a svuda je cena 1200e po kvadratu i ko vrsi proveru koliko zaista neki stanovi vrede ili investitori rokaju cene kako se njima cefne.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">