Tri fakulteta traže povećanje školarina

FPN, Učiteljski i Fakultet za fizičku hemiju iz Beograda, zatražili su povećanje školarina za narednu školsku godinu. Svoje zahteve obrazložili su time što u poslednjih nekoliko godina školarine nisu povećavane i usklađivanje sa rastom inflacije.

"Saveti tri fakulteta dostavili su predloge za povećanje školarina. Oni predlažu da škoalrine budu povećane od pet do deset odsto", rekla je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu prorektor Nada Kovačević.

Fakultet za fizičku hemiju traži da se školarina sa dosadašnjih 64.800 dinara poveća na 69.900 dinara, a Učiteljski traži povećanje sa 96.000 na 102.000 dinara.

Fakultet političkih nauka, gde je školarina zavisno od studijskog programa od 91.700 do 99.700 dinara, traži povećanje na 100.000 do 110.000 dinara.

Fakulteti su svoje zahteve obrazložili time što u poslednjih nekoliko godina školarine nisu povećavane i usklađivanje sa rastom inflacije, kao i da je zatraženo povećanje od pet do deset odsto.

Predstavnik studenata Borijan Soković rekao je da studenti razumeju da su izdvajanja države nedovoljna, ali da fakulteti moraju samofinansirajućim studentima da kažu koje su to usluge koje oni plaćaju.

Matematički, FON i ETF traže više mesta za IT programe

Sa druge strane, ETF, FON i Matematički fakultet, koji imaju informatičke programe, podneli su zahtev Ministarstvu prosvete za proširenje upisnih kvota na tim smerovima.

Oni su se odazvali na Akcioni plan Vlade Srbije za razvoj IT sektora u našoj zemlji.

Kako je rečeno na sednici Senata UB od resornog ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta.

Dekan ETF-a prof. Zoran Jovanović kaže da rade na tome da se poveća broj upisanih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

Ddoao je da je ideja da se kvota poveća za 60 mesta i to 50 samofinansirajućih i 10 budžetskih studenata.

"Neophodno je da ministarstvo obezbedi dodatni prostor za naš fakultet, što je uslov za akreditaciju", naglasio je Jovanović.

U narednoj školskoj godini na Beogradskom univerzitetu biće upisano 14.850 studenata, od kojih 9.511 budžetskih.

Upis počinje 21. juna predajom dokumenata, koja traje do 25. juna.

Od 26. juna do 2. jula biće organizovani prijemni ispiti, a 10. jula objavljena konačna rang lista.

Upis na fakultete biće obavljen od 10. do 14. jula.

Drugi upisni rok počinje 1. septembra. predajom dokumenata, koja traje do 5 septembra, a 6. i 7. septembar rezervisani su za prijemne ispite.

Konačna rang lista biće objavljena 13. septembra, a upis mora biti završen najkasnije do 16. septembra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">