Srpska vojna industrija na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju

U Abu Dabiju je otvorena 13. međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme, na kojoj svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije "Jugoimport SDPR", "Sloboda", "Prva petoletka", "Zastava oružje", "Krušik" i "Borbeni složeni sistemi".

Premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje već prvog dana Sajma IDEX 2017, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedan od njih je artiljerijska raketa sa korekcijom putanje "Šumadija", dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa.

Predstavljen je i bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva "Stršljen", sa autonomijom leta od pet sati kada je u pitanju osmatranje, a dva i po sata kada je reč o borbenim dejstvima.

Izuzetnu pažnju posetilaca, je, kako se navodi, izazvalo višenamensko oklopno vozilo "Miloš", namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, sa pogonom na sva četiri točka.

Novitet je i artiljerijska raketa "Grad", dometa 52 kilometra, u kalibru 122 milimetra.

Štand "Jugoimport SDPR" nadmašio je dosadašnja izdanja i po veličini, i po broju, i značaju eksponata, navodi Ministarstvo odbrane.

Osim standardnih proizvoda naših preduzeća, kao što su razne vrste streljačkog naoružanja, svih vrsta malokalibarske, srednje i krupnokalibarske municije i komponenata, nevođenih i vođenih raketa, sistema ALAS, optike i optoelektronike, po prvi put su u prirodnoj veličini izloženi samohodna haubica "Nora" 155 milimetara i oklopno vozilo 8 puta 8 "Lazar".

U Abu Dabiju boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

"Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, i na njemu trenutno imamo aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara. Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencijal", izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori koji treba da rezultiraju potpisivanjem novih ugovora, kako za isporuke standardnog oružja i municije iz naše odbrambene industrije, tako i otvaranjem novih projekata zajedničkog razvoja.

Srpska delegacija se sastala sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE general-majorom Ibrahimom Naserom el Alavijem sa kojim je razmatrana tekuća saradnja dvaju vazduhoplovstava i progres projekata vođenog vazduhoplovnog naoružanja, koje partnerski razvijaju naše dve industrije, kao i planovi za nove tipove oružja i letelica koji su u pripremi.

Održan je i sastanak sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom el Zakijem na temu tekućih i novih projekata i ugovora.

Na Sajmu, prema najavama organizatora, učestvuje više od 1.200 kompanija iz 57 zemalja.

Srpski štand je već prvog dana izazvao veliko interesovanje i posetio ga je niz stranih delegacija.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 22. feb 2017, 02:24) - Kumče [neregistrovani]

Napred Srbijo

Bilo dobro kada bi poceli da pravimo avone tipa Orao i Super galeb(G 6),
naravno sa jacim motorima ( ruskim ) + npr ( ovt) to bi kostalo ali bi se brzo isplatilo.Proizvodnja Radara i Avio raketa.Mi to mozemo imamo kapacitete i projekte (mozda neka licenca) a vidim i Strucnjake.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 21:26) - laf [neregistrovani]

bravo pameti srbije

Postovani inzinjeri koji svojim radom i umom nas upoznajete sa mogucnostima srpske vojne industrije je svakim danom sve veca i veca.;cestitam na vemo lijepom izgledu milosa,strsljena ,lazara tri,a posebno me je odusevila raketa sumadija koja sa svojim mogucnostima ima ipresivne mogucnosti.Nadam se da mnogi umovi u domenu ovog polja razmisljaju da ovu raketu primijene i na drugim borbeni vozila i sa adekvatnim radarskim sistemo da naprave spregu na sistemu zemlja vazduh i pri tome usavrse na nasim mig 29 koji bih mogli da budu strahovito ubojiti na velikim distancama van vidnog polja .protivnika.Takodje sa ovom raketom i njenim usavrsavanjem mogli bi napraviti neki nas protiv vazdusni sistem slican ruskim s-300 na srpski nacin i za srpsku teritoriju.time bih mogli navedenu raketu maksimalno da iskoristimo.takodje bi mogli je priminiti na na brodovima recne mornarine sa sistem voda vazduh-voda-kopno.time bi zaokruzili sistem odbrane kako na kopnu,vazduhu i recnim tokovima.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 14:56) - Mile [neregistrovani]

Vojna industrija i Srbi

Pridružujem se čestitkama našoj Namenskoj industriji.Neko je u komentarima pomenuo znanje naših inženjera koji su stvorili nove borbene sisteme, novo naoružanje.Pa zato postoje naši srpski fakulteti, instituti, laboratorije....Ovo je momenat da se podsetimo koliko je potrebno proizvesti malina, šljiva, salate i drugog voća i povrća za neko moderno sredstvo ratne tehnike, što nam savetuju pametnjaci iz EU, a oni da nam prave oružje i municiju.Samo je šteta što nam ne rade sve fabrike namenske punim kapacitetom jer bi imali još više zapošljenih a u fidbeku imalu bi više novaca za obrazovanje, istraživanja i drugo.Podržavam ideju da se vozila rade i nude za civilne potrebe.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Milos

Zna li ko da li se "Milos" moze kupiti kao privatno vozilo??Ovo je deset puta bolje od hamera???Naravno bez ovog topa na sebi.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 13:29) - Milan [neregistrovani]

Domaća vojna proizvodnja

Ovo je odlično. Srbija je mala država i nije ni u jednom vojnom savezu, ali zato ima 60% domaće proizvodnje, uključujući vozila, rakete, školske avione Lasta, bespilotne letelice Pegaz i Vrabac.To nijedna država u okruženju nema, pa čak ni neke moćne i jake evropske zemlje nemaju takvu tehniku.Živela Srbija.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Srb

Nije bitno da li ne zemlja mala ili velika ,vec kakvo znanje imaju inzenjeri, a nasi inzenjeri imaju znanje i vise nego neke velike zemlje.Nemojte potcenjivati nasu vojnu industriju verujte da su nasi i te kako sposobni da naprave i od starih stvari veoma mocno i jako oruzje.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Najbolji nacin da se sacuva ekonomija, odbrana i kadar jedne zemlje.
Bravo Srbijo !

Pozdrav iz Grcke

(ponedeljak, 20. feb 2017, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

@Bravo

Da da bas nas bije glas kako smo odlicni...ubi nas nacisto.A sto se tenka M84 tice njega ni stara SFRJ nije sama napravila nego je kupila licencu za sovjetski T72 i doradila ga.Da budemo iskreni i realni.Mali smo mi da bi bilo sta komplikovanije sami napravili, pa cak i preradili postojece projekte ili proizvode.Premali.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 09:28) - Ђорђе [neregistrovani]

Српска војна индустрија на Сајму наоружања у Абу Дабију

Одлично науражање има Србија! Најбоље у региону! Да свет види моћ!
Свака част!

(ponedeljak, 20. feb 2017, 09:26) - Марко Велемир [neregistrovani]

Браво

...за нашу индустрију и инжeњере!Још увек нас бије глас о одличном квалитету наших војних производа.Када би се кренуло са пројектом новог тенка,какав је био М84,то би био пун погодак!Свака част и поздрав!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">