Kada je potrebna saglasnost oba roditelja kada dete prelazi granicu

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, postoji jedna nedoumica. U kojim situacijama je neophodna saglasnost roditelja kada dete prelazi granicu sa jednim od roditelja, propisi u Srbiji nisu precizno utvrdili. Zakon o putnim ispravama zahteva pristanak oba roditelja da bi dete dobilo biometrijski pasoš, ali Zakon o prelasku državne granice nije otklonio mogućnost zloupotreba.

Dok se roditelj pakuje da sa detetom otputuje iz zemlje, neretko je u dilemi – da li mu treba i saglasnost drugog roditelja.

"Saglasnost nije obavezan dokument koji morate da imate pri prelasku državne granice sa detetom. Čak i ako ste razvedeni, jedna je od stvari koju će vam u praksi češće tražiti ukoliko preko granice vodite dete koje ne deli vašu adresu", kaže Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Iako nije obavezna, policajac će vam je možda zatražiti. Na njemu je da proceni. To zbunjuje roditelje – da li da ponesu papir za koji se tvrdi da nije obavezan.

"Onda možemo dati samo jedan praktičan savet. Da biste izbegli svaku mogućnost da vas policija zadrži na granici, vi ponesete saglasnost sa sobom", kaže Marija Petrović.

Kako se saglasnost ne traži uvek, u praksi, kažu stručnjaci, do zloupotreba dolazi kada se roditelji razvode. Na pitanje da li je bilo slučajeva da roditelj pokuša da bez znanja i saglasnosti drugog roditelja izvede dete iz zemlje, MUP ne odgovara konkretno.

"U slučaju brakorazvodne parnice, sud na zahtev jednog od roditelja određuje privremenu meru zabrane putovanja maloletnika, koja se sprovodi na celoj teritoriji Srbije", navode u MUP-u.

Privremena mera je jedina pravna zaštita u tim slučajevima. Zato je postojala ideja da se Zakon o prelasku državne granice dopuni tako da se saglasnost zahteva. Neki stručnjaci su protiv.

"Ništa ne sprečava roditelje koji imaju određenu sumnju da obaveste organe koje su ovlašćeni da štite interese maloletnika o takvim mogućnostima i tada će pre svega i Centar za socijalni rad, ali naravno i MUP, reagovati", smatra Ivana Stevanović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Ali zato bi praksa trebalo da bude stroža.

"Jako je bitno da imamo aktivan odnos, da profesionalci koji su na terenu vrše procenu. A ne da ne reagujemo ako nam se spava, pa nam dolazi autobus u kasnim večernjim časovima. Dovoljno je jedno obavezujuće upustvo, koje će ministar unutrašnjih poslova dati svim graničnim jedinicama, i to će funkcionisati", kaže Ivana Stevanović.

Stručnjaci preporučuju da na granicama gde za prelazak nije obavezan pasoš treba da bude obavezna saglasnost. Tamo gde su provere najređe, upozoravaju, zloupotrebe mogu da budu najčešće.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jul 2017, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

Notari

Notari stvarno nisu upoznati sa zakonima i praksom!!! Njihovo neznanje i filozofiranje je nemerljivo. Cak i dokumenta za socijalno, kojr je, neophodno overiti hoce da naplate, sto jr uvek u prakso bilo da za skolu i socijalnu sluzbu je brsplatno!!! Originale presuda ili resenja naravno da neces predati nego kopije verne originalu i uveksocijalnu je bilo besplatno

(četvrtak, 15. jun 2017, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

saglasnost roditelja

Posto se promenio zakon i Notari su sada glavni overioci, obucite i njih da kada je majka staratelj deteta ne smeju, tj nemaju pravo da insistiraju da se dovede i otac za potpis, samo da bi na dva potpisa pazarili duplo...gde ce vam dusa?

(ponedeljak, 20. feb 2017, 11:07) - Miki... [neregistrovani]

Država...

Država se ovde javlja kao dušebrižnik samo onda kada vidi mogućnost da narodu uzme pare. Kao i drugi komentator, smatram da ukoliko ne postoji sudski postupak među supružnicima (ili eksplicitna prijava jednog od roditelja) , ovo je samo dodatna komplikacija i trošak za sve roditelje sa skoro nikakvim učinkom. Ako je državi već stalo, neka se pobrine prvo o izbeglicama koje prolaze granicu gde, kako i kada hoće, a ne poštenim građanima koji plaćaju pošteno porez.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 09:25) - Majka [neregistrovani]

B

Postovani, zamolila bih Vas da ovu temu ne forsirate previse.Sve je vise majki koje ne mogu da pronadju oceve jer se kriju da bi izbegli placanje alimentacije i bilo kakve obaveze prema detetu.A vasa tema bi uslovila da majka juri oca po belom svetu da detetu potpise saglasnost, a i ako ga pronadje on iz inata da potpise nece.To uslovljava da dete ne samo da ne moze da ode na letovanje, zimovanje...vec ne moze da ode na medjunarodno takmicenje ili ne daj Boze na medicinski pregled ili intervenciju.Iz iskustva.Oca svog deteta nisam videla punih 6 godina, sem na sudu kad ga je uglavnom privodila milicija.A dete ga nije video nikako...Tako da Vas molim da pre svega, a u interesu te dece pokrenete tu temu.Zatim, vecitu temu ne davanja alimentacije itd.Srdacan pozdrav