EU finansira čišćenje reka i korita

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport obišao je Obrenovac, gde je počelo čišćenje drenažnih kanala za prevenciju poplava koje finansira EU, najavljujući iste radove i u Valjevu, Paraćinu i Svilajncu ukupne vrednosti od 11 miliona evra.

Davenport je rekao da radovi, koji će početi ovog proleća, predstavljaju deo pomoći EU Srbiji u saniranju i prevenciji poplava ukupne vrednosti od 170 miliona evra.

"Danas su počeli konkretni radovi na čišćenju drenažnih kanala duž 64 kilometra korita u Obrenovcu. Sa ovim radovima završavamo fazu obnove i ulazimo u prevenciju, koja je podjednako važna, ako ne i važnija od svega što je urađeno posle poplava", rekao je Davenport.

Podseća da je nakon katastrofalnih poplava EU pružila podršku Srbiji, naročito Obrenovcu u svim oblastima kako bi se život građana vratio u normalne tokove.

"Da visoki vodostaji više ne bi predstavljali problem, EU je finansirala u Obrenovcu popravku šest crpnih pumpi, biće obnovljeno isto toliko crpnih stanica, a uskoro će biti nabavljene i tri nove pumpe", istakao je Davenport.

"Kolubara i Tamnava čišćenje još 70-ih" 

Nakon čišćenja korita reke Kolubare, Baričke reke, uređenja vodotokova u Obrenovcu ulazimo i u posao čišćenja 64 kilometra kanala za odvodnjavanje na teritoriji opštine Obrenovac i Surčin, kaže direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Ukazuje da su reke Kolubara i Tamnava poslednji put čišćene 70-ih godina, a da se kanali u Srbiji čiste posle 30 godina, što ukazuje na to koliko se, kaže, vodilo računa o preventivnoj infrastrukturi.

To je, dodaje, jedan od razloga i ogromne štete koju je Obrenovac pretrpeo 2014. godine.

Blagojević podseća da je EU pružila veliku pomoć Srbiji, te da sada to nastavlja kroz preventivnu fazu.

"“Mi elementarne nepogode ne možemo da sprečimo, one postaju deo naše svakodnevice. Bićemo suočeni sa češćim i intenzivnijim padavinama, rizicima od nepogoda, ali možemo da se staramo da šteta bude što je moguće manja"”, ukazao je Blagojević.

Dodao je da se kreće sa uređenjem korita i izgradnjom potpuno nove preventivne infrastruktre u Svilajncu, Paraćinu, Valjevu, ali i Šapcu i Bogatićima.

Ambasador EU i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković posetili su i porodicu Krupljanin koja je zahvaljujući donaciji Evropske unije dobila jagnjad i tako obnovila poljoprivrednu proizvodnju nakon pretrpljene štete tokom majskih poplava 2014. godine.

Oni su obišli i preduzeće "Stelit 90" koje je uz donirane dve mašine nastavilo sa proizvodnim aktivnostima i ponovo zaposlilo 17 radnika.

Nakon velike štete koju su poplave nanele Obrenovcu maja 2014. godine, EU je obezbedila oko 11 miliona evra pomoći ovoj opštini za obnovu osnovnih i srednjih škola, izgradnju i rekonstrukciju privatnih kuća, pomoć malim preduzećima i poljoprivrednicima, uređenje rečnih tokova i sanaciju nasipa kroz fondove IPA 2012, IPA 2014 i Fond solidarnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара