Nedimović: Problem sa ledolomcima biće rešen 2017.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović za RTS kaže da je situacija sa ledom ozbiljno sagledana i da je ova situacija poslednja opomena da nešto mora da se uradi kako se Mađarska ne bi svaki put pozivala u pomoć.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Branislav Nedimović je rekao da su troškovi za preventivno održavanje ledolomaca koji su bili u lošem stanju 10 puta niži nego pre sedam-osam godina.

"Trošak jednog ledolomca je 3,5 do četiri miliona evra, a nama treba tri ledolomca. Mađarske kolege idu sa dva ledolomca, pošto oni idu u paru, jer ako ide sam ledolomac može da se zaglavi", objašnjava Nedimović.

Ističe da je spreman elaborat o tome kako će se postupati na ovu temu i dodaje da će problem sa ledolomcima biti rešen 2017. godine.

"Imamo i Savu, mora da se brine o mnogo računa. Mi kao narod često volimo da prepustimo stvari slučaju, kao što su bile poplave 2014. Problem sa ledom je bio i 1985, 1986, 2011, krajnje je vreme da se sve reguliše", rekao je Nedimović.

Kaže da mora da se vodi računa o priobalju i o odlamanju santi leda.

"Mora na pravilan način da se kanališe, jer ako se ne radi tako ugroženi su mostovi. Ledolomci u Novom Sadu patroliraju non-stop, vodi se računa o dimenzijama santi leda. Slažu se u priobalju, i bitka kod Apatina je završena, prelazimo na Beograd", zaključio je Nedimović.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je juče javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizacije PKB i četiri zavisna preduzeća – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO-LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB. Dodaje da će u 14 časova biti održan sastanak na kome će se razgovarati o tome.

Rok za dostavljanje pisama je 17. februara, a zainteresovani investitori treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

Nedimović je rekao da ima zainteresovanih investitora za Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).

"Ima potencijalnih investitora, i domaćih i stranih", istakao je Nedimović i dodao da je strateški važno da budući investitor zadrži delatnost firme.

"Budući kupac mora da zadrži tu delatnost i oko 8.500 krava, koliko ih ima u PKB, jer je to u interesu Srbije", rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao da je zahvaljujući Vladi dobijen deset odsto veći budžet za 2017. godinu i da će taj novac biti namenjen za postizanje konkurentnosti za nabavku objekata, mlade proizvođače, nabavku traktora, opreme i objekata u kojima se roba čuva. 

"Malo su nam se podsmevali u oktobru zbog izvoza jagnjećeg junećeg mesa za Kinu. Sledeći korak je da se objavi na sajtu koji naši objekti su pogodni za to. Što se tiče mleka, mleka za bebe i mleka u prahu, u poseti Pekingu završiće se procedure kako bi naši izvozili u Kinu", zaključio je Nedimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво