Sveštenik ipak bez đačkog dinara, polemika direktorke i ministra

Posle saznanja da je učenicima nekoliko odeljenja Osnovne škole "Vojvoda Mišić" traženo po 100 dinara, kako bi se častio sveštenik za školsku slavu, oštro je reagovalo Ministarstvo prosvete. Ističu da škole nemaju pravo da traže novac od roditelja bez saglasnosti ministarstva. Kako se sporni zahtev našao na dnevnom redu jedne odeljenske zajednice?

Žito, pogača i po stotinu dinara za sveštenika, to je trebalo da obezbede ovogodišnji domaćini školske slave – dva odeljenja koja broje 46 učenika. Sve je, tvrdi direktorka, dogovoreno između razrednih starešina i roditelja.

"Nikada nijedan svešenik koji je ovde služio nije tražio da se njegova služba plati. Škola je škola, običaji su običaji i kao što to kod nas biva - domaćin želi da časti svoga sveštenika za njegov trud. Idemo kod frizera, pa častimo i dajemo bakšiš, ali kao što je kod svakog čašćavanja dobrovoljno je, ni na kakvu prisilu", ističe direktorka škole Dragana Spasojević.

Škole mogu da slave Svetog Savu kako žele - uz sveštenika ili ne, ističu u nadležnom ministarstvu. Ali finansijsko učešće roditelja zahteva njihovu saglasnost.

"Ne mogu da ostave da jedno odeljenje budu domaćini, da rade šta hoće. Pa šta? Da odu da ukradu prase na pijaci, pa da ga donesu. To je samovolja domaćina. Znači, ne mogu te stvari da se rade", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Od direktorke je već tražen detaljan izveštaj o celom slučaju.

"Pozvali smo direktorku, ona je dva puta menjala svoja mišljenja, valjda kako je videla da mi, kako tvrdi, reagujemo na svaku loptu. To samo govori kako ta osoba koja vodi školu nije izgradila svoj sopstveni autoritet da zna šta se dešava kod nje u ustanovi", napominje ministar.

Direktorka objašnjava da je dobro upoznata sa svime što se dešava u školi. 

"Ja kao direktor škole vrlo dobro znam šta se događa u školi. Pošto ja jesam direktor, ali nisam svevideća, ja ne znam šta su se roditelji dogovarali, a tek kasnije dobila informaciju kada sam tražila izjave i odeljenskih starešina i kada su predstavnici Saveta roditelja došli i obavestili me šta se dogodilo", navodi Spasojevićeva.

Posle medijske hajke, prikupljanje para u školi "Vojvoda Mišić" je obustavljeno. Školska slava biće obeležena skromno – uz priredbu, obraćanje direktorke škole i sveštenika. Koji, tvrdi direktorka, neće dobiti ni dinara.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 20. jan 2017, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

Crkva

Vidim ja ovde neki prozivaju crkvu sa fiskalnim racunima itd.
Pa kada bi crkva dobila nazad imovinu koju joj je oduzela komunisticka vlast i bila isplacena steta za koriscenje crkvenih objekata i zemljista onda bi i dobila fiskalni racun.
A ni demokratija u srbiji nije donela nista bolje crkvi i ona nevraca imovinu crkvi..

(petak, 20. jan 2017, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

a suština?

država treba da bude sekularna pa time i škola.

(petak, 20. jan 2017, 08:13) - anonymous Lala [neregistrovani]

E ,sad

Pa nije greh darivati sveštenika tu nebi trebalo da se država meša jedino što nije trebalo određivati sumu nego da se da koliko ko hoće i ako hoće.

(petak, 20. jan 2017, 06:20) - anonymous [neregistrovani]

Svestenik ne bih trebao da bude materijalista

Trebao bi da radi sa voljom za dzabe
Pogotovo kad je skolska slava
Trebao je sam svestenik da kaze da ne zeli nista ako vec nije rekao
Mislim zalosno da se od dece trazi

(petak, 20. jan 2017, 02:54) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Kod nas se nezna "ni ko pije ni ko placa", ni u shkoli, ni u drzavi, ni u Crkvi. Sve se to moze regulisati sa lepim zakonima. I tako ne bi bilo rechi protiv direktorke, svestenik bi uradio svoj posao kao gospodin a ministar ne bi imao sta da kaze - chist rachun - duga ljubav. Imao bi samo jednu molbu, ne uvlachite decu u vashe nerede.

(četvrtak, 19. jan 2017, 23:57) - Ivana [neregistrovani]

3

Isuse, strasno

(četvrtak, 19. jan 2017, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

Попови и фискални рачуни

Јадан поп. А управо је хтео да да директорки фискални рачун и плати заостали порез цркве

div id="adoceanrsvdcfhklggd">