Apatin, ledeni čep pokidao pristan na Dunavu

Zbog gomilanja leda na delu daljske krivine i u sektoru Apatina jutros je proglašena na novih 90 kilometara Dunava, vanredna odbrana od poplava, saopštilo je Javno preduzeće Vode Vojvodine i najavilo dolazak mađarskih ledolomaca. Ledeni čep kod Apatina pokidao je pristan za putničke brodove od plutajućeg betona, nanevši ogromnu materijalnu štetu. Stubovi Pupinovog mosta, iako su neke barže već udarile u njih, nisu ugroženi.

Reč je o području od zajedničkog interesa za Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku, a na osnovnu međudržavnog sporazuma sa Mađarskom, pokrenuta je procedura za angažovanje ledolomaca iz te zemlje, navodi preduzeće.

Dolazak ledolomaca očekuje se u ponedeljak ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, najavili su iz Voda Vojvodine.

Ledeni čep na Dunavu kod Apatina pokidao je pristan za putničke brodove od plutajućeg betona nanevši ogromnu materijalnu štetu.

Na području Novog Sada, ponovo će biti angažovan potiskivač "Sloga", kako ne bi došlo do problema usled predstojećeg lomljenja leda koje će obavljati ledolomci iz Mađarske.

U saopštenju se dodaje da je Sava od noćas potpuno prekrivena ledom, koji se zbog porasta temepratura topi i puca.

Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom trenutno se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara. 

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Veljko Kovačević rekao je za Tanjug da su dva ledolomca iz Mađarske aktivirana su kako bi, uz ledolomac "Greben", pomogli da se razbiju tri ledena čepa formirana na Dunavu.

Najveći ledeni čep formiran je kod Dalja, dok je drugi formiran kod Belegiša, a treći uzvodno od Pupinovog mosta, objasnio je Kovačević i dodao da su zbog toga Srbija, Hrvatska i Mađarska usaglasile o hitnom aktiviranju ledolomaca iz Mađarske.

Ističe da stubovi Pupinovog mosta, iako su neke barže već udarile u njih, nisu ugroženi.

"Očekujem da će mađarski ledolomci najverovatnije u ponedeljak stići do Apatina, a nakon toga produžiće do Dalja kako bi razbili čepove", rekao je on danas novinarima kod Pupinovog mosta i dodao da će, uz srpski ledolomac "Greben" i brod "Bor" situacija do utorka biti stabilizovana, te da neće više biti čepova.

To je, naglašava, samo procena, jer sve zavisi od toga kolike su naslage leda.

Kovačević objašnjava da je srpski ledolomac "Greben" stigao u beogradski sektor i nalazi se na dva kilometara od Pupinovog mosta.

"Greben se probija, a to je jako teško, jer su naslage leda u nekim delovima velike, imaju i više od dva metara. Takođe, brod Bor je u blizini Obrenovca i on će da im se pridruži kada se razbije čep kod Pupinovog mosta", naveo je pomoćnik ministra.

Na pitanje ko će biti najugroženiji kad se čep kod mosta razbije, odgovara, da ne očekuje da će to uzrokovati kriznu situaciju.

"Jedini čep koji bi mogao da izazove kriznu situaciju je onaj kod Belegiša, jer led treba da se spusti kod Pupinovog mosta, ali 'Greben' će sređivati tu situaciju i trebalo bi da izbegnemo krizu", rekao je Kovačević.

Upitan da li su ugroženi stubovi Pupinovog mosta, jer su neke barže već udarile u stubove, kaže da nisu, kao i da će "Greben" prvo preuzeti te dve barže koje su privezane kod mosta i spustiće ih na bezbedno, a nakon toga će nastaviti s probijanjem leda.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 14. jan 2017, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

odg zokiju

Mi imamo 2 ledolomca koja se ne koriste i havarisani su 2012 godine, medjutim nema volje da se jeftino poprave vec je "lakse" platiti Madjarske ledolomce.

(subota, 14. jan 2017, 17:28) - Zoki [neregistrovani]

Kupite jedan ledolomac

Pa kupite jedan ledolomac, Dunav kroz Srbiju je veliki, Srbiji je to potrebno.
Vecito cekamo na druge.

(subota, 14. jan 2017, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Radite na vreme i pametno

Lomite led, nemojte da nagrne voda iz Save i Dunava a Djerdap drzi vodu.

(subota, 14. jan 2017, 13:40) - Zare Srbin [neregistrovani]

Opet kasnimo, i opet po dzepu,

Da li je Srbija u stanju da resi neki svoj problem bez zvanja stranaca za pomoc???