Posle 18 godina direktan voz Beograd – Kosovska Mitrovica

Prvi put posle NATO bombardovanja, biće uvedena probna železnička linija Beograd – Kosovska Mitrovica, a sutra će biti organizovana promotivna vožnja novom ruskom 'dizelkom', koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

Voz će saobraćati rutom Beograd – Mladenovac – Lapovo – Kragujevac – Kraljevo – Raška – Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica će biti uspostavljena od 20. januara do 26. februara, a potom će biti odlučeno da li će postati redovna.

Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. To su manastiri: Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjovekovnih gradova na KiM, i natpisom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Promotivna vožnja se organizuje prvog dana srpske Nove godine, sa polaskom sa Glavne železničke stanice Beograd.

Pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza" za saobraćaj Zoran Puzović je izjavio Tanjugu da "Srbija voz" posle 18 godina pušta probnu liniju voza Beograd – Kosovska Mitrovica, na kojoj će saobraćati novi voz, koji je Srbija kupila od Rusije.

"Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojeće linije između Kraljeva i Kosovske Mitrovice", rekao je Puzović.

On je izrazio očekivanje da će nakon probnog perioda, od 20. januara do 26. februara, biti doneta odluka o uvođenju te linije u redovan saobraćaj.

Puzović je rekao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM i da voz ima poseban vizuelni izgled unutra i spolja.

"Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet", rekao je on.

Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati.

Pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza" za informacione tehnologije i marketing Zoran Stevanović je rekao Tanjugu da će taj voz u probnom periodu saobraćati dva puta nedeljno, sa polaskom iz Kosovske Mitrovice u petak u 10.45, i polaskom iz Beograda u nedelju u 8.30 sati.

"To je prvi voz kojim ćemo ponuditi nove dopunske usluge, da bismo povećali komfor putnika", rekao je Stevanović, dodajući da će voz imati internet.

Stevanović je naglasio da su sve to novine koje "Srbija voz" planira da uvede i u druge vozove.

"Taj voz je pionir u tome, doneli smo odluku da iznajmljujemo spoljašnje i unutrašnje površine za reklamiranje. To je prvi voz koji je brendiran na takav način. Nestrpljivo očekujemo reakciju putnika, mislim da će to biti dodatni motiv da putuju vozom na toj relaciji", kazao je on.

Autor vizuelnog koncepta voza umetnik Andrej Vasiljević Andeleji rekao je da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa Uneskove liste.

"Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasleđa predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki od najlepših motiva iz naših manastira?", rekao je Vasiljević.

On kaže da se vizuelni koncept voza dopao direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji je odlučio da podrži tu ideju.

"Pozadina svega je naša borba da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem Uneska, ali pod zaštitom Srbije. Bilo je pokušaja da se ti manastiri na neki način otmu i da postanu neka vrsta albanskog nasleđa, međutim, ceo taj projekat nema nikakvog smisla. Upravo su Kosovo i kosovski manastiri bili centar Srbije. Ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije, i to je osnovna ideja svega – da ono što je naše i ostane naše i da mi to svetu ponosno pokažemo", naveo je Vasiljević.

On je rekao da su natpisi na 21 jeziku i da su to najveći svetski jezici.

"Ideja je da pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo toga da kažemo ono što je naše. Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši", istakao je Vasiljević.

Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi deo finansijskih troškova koje će "Srbija voz" imati zbog prevoza putnika na toj liniji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се