Preminula stjuardesa Vesna Vulović

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, zapamćena kao jedina osoba koja je preživela pad aviona pre 44 godine.

Vesna Vulović, rođena u Beogradu 1950. godine, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Nesreća se dogodila 26. januara 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušio "Jatov" avion DC-9. Od 28 lica (23 putnika i pet članova posade) svi su poginuli sem stjuardese, Vesne Vulović.

Vesna je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za "Jat", ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Jugoslovenske vlasti su za pad aviona okrivile ustaše. Pretpostavljalo se da je bila postavljena bomba u zadnjem delu aviona. Vlasti ČSSR I SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je uzrok obaranja aviona bomba postavljena iznutra.

Ovaj događaj je spomenut u dve serije na kanalu Diskaveri - FBI dokumenti (The FBI Files) i Rasturači mitova (MythBusters). 

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 24. dec 2016, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Ta druga teorija..

..teorija je nsjobicnija spekulacija nemackih novinara (ARD) koja nije bazirana na cinjenicama (sami su priznali) za razliku od zvanicne istrage Ceskih i Jugoslovenskih vlasti gde su cak i ostaci satnog mehanizma koni je aktivirao eksploziv pronadjeni.
Dve zemlje su vrsile istragu o uzroku pada na ostatcima aviona, nemoguce nesto sakriti.
Da je avion oboren ostavio bi tragove rakete na trupu, kojih nije bilo, jasno i maloj deci, ta druga "teorija" se nekako "cudno" pojavila u vreme gradjanskog rata u bivsoj SFRJ, pametnom dosta.

(subota, 24. dec 2016, 18:43) - Драагооољуб [neregistrovani]

Саучешће`

Весна је била рођена сестра мог школског друга из основне школе Драгана. Њеним најближима искрено саучешће, Драгољуб.

(subota, 24. dec 2016, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

Neka pociva u miru lepa zena, koja....

.....nije imala srece, jer je moze se reci, u ranoj mladosti dozivela strasnu povredu / tragediju! Postoji druga verzija / prica, o toj avionskoj nesreci, bitno drugacija, ali to onima koji su stradali ne znaci vise - nista! Porodici, rodbini, prijateljima - iskreno saucesce!

(subota, 24. dec 2016, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

Pokoj joj dusi

Saucesce ozaloscenima.

(subota, 24. dec 2016, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Saucesce porodici Vesne Vulovic

Pokoj dusi Vesni Vulovic.

(subota, 24. dec 2016, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Зна се......

Југословенски аеротранспорт лет 367, са авионом Макдонел Даглас DC-9 (Регистрација: YU-AHT) на релацији Стокхолм-Копенхаген-Загреб-Београд је експлодирао током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Авион је са 10.160 метара пао у близини села Српска Камењица у тадашњој Чехословачкој, сада Чешкој. Од 28 лица - 23 путника и 5 чланова посаде - сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у стражњем дијелу авиона.
Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је за обарање авиона крива бомба постављена изнутра.

(subota, 24. dec 2016, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

@Najverovatnije greska

pa svi znamo sta je uzrok eksplozije aviona u vazduhu...podmetnuta bomba!...

(subota, 24. dec 2016, 11:18) - Zare Srbin [neregistrovani]

Nema greske nego je dokazano da,

Je bomba eksplodirala u prednjem delu aviona [ gde je bio prtljag ] a da je tu bombu postavio hrvatski nacionalista tj terorista koji je javio nadleznima da je bomba postavljena na avionu. 

(subota, 24. dec 2016, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Akt ustaskog terorizma

Dobro je poznato da je uzrok pada eksplozija koju su prouzrokovali ustaski teroristi. 

(subota, 24. dec 2016, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Јавна тајна.

Није се срушио био је оборен!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">