Otvaraju se vrata za privatni kapital u komunalnim uslugama

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o komunalnim delatnostima koje bi trebalo da poboljšaju efikasnost i kvalitet komunalnih delatnosti, kao i konkurentnost u toj oblasti. Uvođenjem konkurentnosti stvara se mogućnost za stabilnije finansiranje komunalnih delatnosti. Zakonom je prvi put propisano učešće građana u kontroli kvaliteta komunalnih usluga.

Izmenama Zakona o komunalnoj delatnosti otvara se takmičenje u toj oblasti. Zakon bi trebalo da podstakne i poveća zainteresovanost privatnih investitora za ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture.

"Ovaj zakon omogućava da sve lokalne samouprave razmišljaju na koji način mogu da efikasnije i bolje vode komunalne delatnosti. Cilj je da usluga koja se daje građanima bude što kvalitetnija i da se konačno uredi taj odnos unutra samih komunalnih delatnosti", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najviše se polemisalo o vodosnabdevanju. Inspekcija je utvrdila da u 90 odsto slučajeva lokalne samouprave snabdevaju vodom za piće stanovništvo u užem gradskom jezgru, dok u okolnim naseljima vodovodnom mrežom upravljaju mesne zajednice.

Uglavnom su izgrađene samodoprinosom građana bez tehničke dokumentacije i zadovoljavajućih standarda. Opštine, iako su dužne da obezbede izgradnju komunalne infrastrukture, često nemaju novac, navodi se u objašnjenju zakonskih rešenja.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da država ne može a nekada i neće u celosti da finansira svoje obaveze prema građanima i tu se ostavlja prostor za privatni kapital, koji bi trebalo zajedno sa državnim javnim kapitalom da u komunalnom svetu, komunalnih usluga pomognu da te usluge uznapreduju.

"Dakle, država mora da kontroliše nivo usluga, kvalitet usluga tog preduzeća, obim usluga i da kontroliše cenu, cena se ne može slobodno formirati. Da navedemo primere vodovoda – ukoliko imate privatnog vlasnika vodovoda ili suvlasnika vodovoda, njegov interes će biti da poveća cenu", kaže Bušatlija.

Asocijacija komunalnih preduzeća "Komodel" ukazuje na neophonost kontrolisanog ulaska privatnog kapitala u komunalne delatnosti kao i licenciranje komunalnih preduzeća. To mišljenje je i uvaženo.

"Bez ozbira da li je javno ili privatno gde mi mislimo da neko pre nego što počne da obavlja delatnost od opšteg interesa, koje je nama svima bitno, treba da se provere kapaciteti, ljudski, mehanički – da se proveri da li su osposobljeni za taj posao", rekao je Lazar Krnjeta iz Udruženja "Komodel".

Novim zakonom uvedena je jasnija i transparentnija procedura za poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti. Privatnici će moći pored ostalog da uđu u sistem javne rasvete, održavanje javnih površina, moći će da upravljaju pijacama i grobljima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара