Svi roditelji novorođenih beba dobijaju pravo na nadoknadu

Predstavljajući predlog izmena Zakona o PDV-u, koji predviđa ukidanje prava na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić istakla je da će svi roditelji novorođenih beba imati pravo na nadoknadu.

"To je jako osetljivo pitanje i ne bi trebalo da bude otvoreno za političke manipulacije. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju", rekla je Brnabićeva novinarima u parlamentu.

Cilj te izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ove izmene je što roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od Poreske uprave, već će im novac odmah biti uplaćen jednokratno na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će roditelji dobiti novac odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

"To će biti dostupno roditeljima svih novorođenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne", naglasila je Brnabić.

Ističe da "porez ne treba da rešava socijalna pitanja" zbog čega se zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi na izradi Zakon o finanisijskoj podršci poridica sa decom.

"Tako da će ovim zakonom biti ustanovljena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, pa će roditelji novorođenih beba biti automatski prijavljeni", naglasila je Brnabić.

Objasnila je da će to biti sprovedeno u okviru druge faze projekta e-Beba.

"Kada prijavite svoje novorođeno dete, imaćete odmah i prijavu za isplatu ove jednokratne pomoći, koja će biti određena u odnosu na prosek koji su do sada roditelji dobijali kao povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, tako će tom izmenom biti prvo oslobođena Poreska uprava koja ne treba da se bavi socijalnom politikom, a drugo to će biti stavljeno pod socijalnu politiku.

"Treće, uvešćemo to kao elektronski servis i time olakšati i vremenski i svakako drugačije administrativno roditeljima da se prijavljuju za ovu nadknadu", navela je ministarka.

Napominje da se ništa ne ukida već da samo proces postaje brži i jednostavniji, kao i dostupniji svima koji dobijaju bebe.

"Ova odredba ukidanja prava na refundaciju PDV-a stupiće na snagu tek u trenutku kada se usvoji zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, tako da ni u jednom trenutku nijedan roditelj neće ostati bez ove novčane nadoknade", zaključila je Brnabićeva.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 28. dec 2016, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

...

šta je sa nadoknadom ,ako se neprima roditeljski dodatak jer, majka nije državljanin Srbije, a dete i otac jeste . Da li to znači da to dete nema pravo . Da li je neko o tome mislio kao i o momentima koje zakon nije precizno definisao za pravo na roditeljsko dodatak. Ja nisam imao pravo na roditeljski dodatak, ali sam imao pravo na povraćaj poreza koji sam iskoristio na osnovu krštenice deteta.

(petak, 23. dec 2016, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

...

Cetiri puta za dve godine sam ukupno dobila oko 10 000 dinara za povracaj pdv-a a nista nisam kupila od bebi opreme to je bilo uglavnom za hranu i pelene , to je bilo pre 2,5 god. Imam samo jedno pitanje, koliki je taj prosek koliko je uvecanje za roditeljski dodatak ??? Oko 5 000 din. Za drugo dete na celokupni roditeljski. To nikako ne moze da bude prosek jer dosta ljudi kupuje i celokupnu bb opremu koja nimalo nije jeftina a meni je samo za prvih 6 meseci povracaj bio oko 5 000 din.kasnije sve manje ? Dakle ? A sve i svasta smo navikli i doziveli ovih godina ali ovo je dno dna ,propast nam je zagarantovan. 

(četvrtak, 22. dec 2016, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Stari štos

Tom jednokratnom pomoći skida se sa dnevnog reda onaj broj građana koji će dobiti decu. Jeste da ih je sve manje i manje,ali se i ovim postupkom nastavlja "ugnjtavanje" gradjana.

(četvrtak, 22. dec 2016, 18:58) - Tomislav [neregistrovani]

Bravo za ministarku!

Sta ce mi nadoknada ako treba da potrosim mesec dana da bi aplicirao za tu nadoknadu. Sto brze i efikasnije to bolje za sve a narocito za bebe, zar ne?