Kragujevac, počela izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju

Oko 400.000 parova u zemlji ima problem sa sterilitetom. Da bi pospešila rađanja, država finasira tri pokušaja vantelesne oplodnje. Od početka godine, Fond za zdravstveno osiguranje uputio je oko 2.000 parova na program lečenja neplodnosti. Sredstvima Fondacije "Dragica Nikolić", u Kragujevcu je počela izgradnja Centra za vantelesnu oplodnju, a početku radova prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Mateja, Stevan i Helena, najmlađe su kragujevačke trojke začete vantelesnom oplodnjom. Na radost roditelja, rođene iz prvog pokušaja.

"Pet godina smo bili u braku, nismo mogli da imamo decu i onda smo se odlučili da idemo na vantelesnu i eto, desile su se trojke", kaže Slađana Milosavljević iz Kragujevca.

Samo iz Šumadije, oko 200 parova, odlaziilo je godišnje u druge zdravstvene centre zbog te procedure. Od marta,vantelesna oplodnja, obavljaće se i u kragujevačkom Kliničkom centru. 

"Glavni cilj je da nas bude više i ovo je kruna našeg rada. Reč je o projektu za koji je izdvojeno 73 miliona dinara. Centar će se prostirati na 340 kvadrata i trebalo bi da bude završen u martu sledeće godine. Godišnji plan je da se ovde obavi oko 150 veštačkih oplodnji", rekla je predsednica Upravnog odbora Fondacije Dragica Nikolić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će Centar raditi u okviru ginekološko-akušerske klinike, dok će za opremanje Ministarstvo zdravlja izdvojiti 40 miliona dinara.

"Tako će odmah po završetku građevinskih radova početi procedura vantelesne oplodnje. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji je oko 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom i obaveza države je da svima njima omogući da se ostvare kao roditelji", kaže Nikolićeva. Inače, na sednici Vlade Srbije prošao je Zakon o vantelesnoj oplodnji koji je usklađen sa evropskim standardima i koji će povećati kvalitet te zdravstvene procedure u ustanovama u kojima se ona obavlja", objašnjava Lončar. 

Ta usluga u svetu košta od 3.000 do 5.000 evra, a kod nas se sredstvima države finasiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje i od početka godine oko 2.000 parova je upućeno na taj proces.

"Samo iz Kragujevca godišnje između stotinu i 150 parova je odlazilo u druge zdravstvene ustanove, a sada će to moću da obave u kragujevačkom centru u Kragujevcu kome gravitira oko dva miliona stanovnika Centralne Srbije", istakao je direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

Dodaje da je sterilitet u Srbiji dobio ogromne razmere, gotovo epidemijske i da odgovor na to mora biti snažan, na više nivoa i više aspekata.

"Na kraju krajeva, mi smo ovde u službi populacione politike", kaže Sazdanović. 

Na istom zadatku je i Vlada. Skupštini će biti upućen predlog zakona, usklađen sa evropskom regulativom čiji je cilj povećanje kvaliteta i uspešnosti asistirane reprodukcije u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar