Izbegli sa KiM teško dolaze do svoje imovine

Nemogućnost ostvarivanja prava na povraćaj privatne imovine predstavlja jedan od najistaknutijih problema sa kojima se suočavaju interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i pred tamošnjom Agencijom za imovinu nalazi se oko 40.000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine, izjavio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Od tih 40.000 zahteva, 97 odsto podneto je od strane srpskog i nealbanskog življa, dok je oko 18.000 tužbi za nakandu štete za uništenu i oštećenu imovinu predato sudovima na KiM”, rekao je Kozarev na konferenciji projekta "Besplatna pravna pomoć".

Na tom projektu predstavljen je broj telefona besplatne pravne pomoći i podrške IRL koji zbog nedostatka sredstava, bezbednosnih ili drugih razloga nisu u mogućnosti da ostvare prava na imovinu, ili druga prava i to je 0800108208.

Kozarev kaže da ono što ljudi koji imaju neku svoju imovinu na KiM, koja im je ili uzurpirana, ili ne znaju šta je sa njom od 1999, treba da se jave na taj broj i da, uz besplatnu stručnu podršku dobiju odgovarajuću pomoć, da im se imovina konačno vrati i da mogu, ako hoće, da se ponovo i nasele u svojim stanovima, odnosno da na svojoj zemlji koja im je uzupirana, oteta, da ostvare svoja elementarna civilizacijska prava.

"Dodatno poverenje u pozitivan rezultat procesa daje nam činjenica da, s obzirom na to da se projekat sprovodi uz podršku EU, možemo da računamo i na pomoć Euleksa, u praćenju svih procesa koji se vode pred prištinskim pravosudnim sistemom", rekao je Kozarev.

Kozarev je istakao i da je poznato da se često sudovi na KiM proglašavaju nenadležnim, kao i da postoje ogromni problemi u vezi sa izvršavanjem sudskih presuda donetih u korist nealbanskog stanovništva.

"Činjenica da nakon 17 godina od okončanja sukoba interno raseljena lica ne uživaju međunarodnim dokumentima zagarantovana prava, a to je pravo svih raseljenih da se slobodno vrate u svoje domove i da im se vrati stambeni prostor i imovina oduzeta tokom razdoblja raseljenja, ili da budu obeštećeni za imovinu koja im ne može biti vraćena", rekao je Kozarev, citirajući Pinjeirove principe iz 2005.

Kozarev kaže da svi uključeni u rešavanje pitanja položaja IRL treba da nastave da u dobroj veri, konstruktivno, pravovremeno i zajedničkim naporima rade na unapređenju i rešavanju njihovog položaja.

Kozarev je podsetio da je Srbija nakon masovnog proterivanja nealbanskog stanovništva sa KiM zbrinula više od 230.000 IRL, kao i da se danas u našoj zemlji nalazi 204.049 interno raseljenih, dok se procenjuje da se na prostoru KiM nalazi još 18.000 osoba u internom raseljenju.

U proteklih 17 godina, za zbrinjavanje IRL i poboljšanje njihovog položaja, iz budžeta izdvajana su velika sredstva, a izgrađen je i strateški i institucionalni okvir za podršku interno raseljenim licima.

Vođa projekta Deklan O'Mahoni rekao je da postoji najmanje 60.000 imovinskih zahteva vezanih za raseljavanje Srba sa KiM, uključujući kosovske Srbe čija je imovina oštećena, uništena ili nelegalno zauzeta, kao i da bi do 85.000 srpskih porodica, uključujući mnogo interno raseljenih lica, moglo da izgubi svoju imovinu na KiM u katastarskom programu verifikacije koji vodi vlast u Prištini.

Naveo je i da je da 705 advokata, registrovanih na KiM, 23 srpska registrovana advokata, ali da, međutim, ima samo 10 njih koji redovno zastupaju pred sudovima, kao i da je najmlađi advokat u ranim četrdesetim godinama, te da projekat želi da omogući da se bar još 10 srpskih advokata registruje u advokatskoj komori KiM. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 07. dec 2016, 13:41) - Zare Srbin [neregistrovani]

I sta sad?

Pa zar nije ovo dovoljan razlog da se svi pregovori prekinu sa Pristinom dok se ovaj ceo proces ne resi, t,j, dok se svim srpskim i nealbanskim ziteljima ne omoguci povratak na svoja ognjista i ostalima nadoknadi steta za otetu ili porusenu imovinu? Dokle samo pricati, a ne sprovoditi stvari na delu? To je vise jadno i bedno po nas srpski narod, sta se radi. Hvala na prostoru