Do sada vraćeno 26 lokala jevrejskim zajednicima

U toku prve godine primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika država je do sada jevrejskim zajedincama vratila 26 lokala odnosno poslovnih objekata, rečeno je u Agenciji za restituciji.

Pored toga, vraćena su i četiri stana, jedna zgrada i 24,4 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić govorio je o značaju primene tog zakona i pozvao i druge zemlje da primene standarde i počnu postupak vraćanja jevrejskim zajednicama imovine koja je tokom Holokausta ostala bez naslednika.

"To će biti dobro iskustvo za sve zemlje kao što je i za nas", poručio je Sekulić na konferenciji "Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika- istorijat i primena".

Upitan da li se Agencija suočava sa nekim problemima prilikom restitucije jevrejske imovine bez naslednika, Sekulić je rekao da neke gradske opštine izjavljuju žalbu na svako rešenje koje Agencija donese, a neke ne.

"Opština Vračar nije izjavila nijednu žalbu, a opština Stari Grad izjavljuje žalbu na svako naše rešenje i to je problem sa kojim moramo da se suočimo", rekao je Sekulić.

Zakon su podržali Svetska jevrejska organizacija za restituciju, Svetski jevrejski kongres i odeljenje Stejt dipartmenta za pitanje Holokausta.

"Tu postoje izazovi, poput arhivske građe, a potrebna je i volja da se zakon u potpunosti primeni. U tom poslu imate snažnog prijatelja i partnera u Americi. Taj zakon može da bude model i u drugim zemljama, ne samo na Balkanu", kaže izaslanik Stejt dipartmenta za pitanje Holokausta Tomas Jezgrdi.

Grad Beograd insistira da se, osim vraćanja imovine, uredi i Staro Sajmište.

"Pripremamo zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja priprema Zakon o Starom Sajmištu koji će omogućiti da se brže reše imovinsko pravni odnosi i da se Staro Sajmište pretvori u Memorijalni centar. Već smo postigli veliki napredak po tom pitanju u smislu da smo raščistili Centralnu kulu na Starom Sajmištu, a blizu smo raščišćavanja još jednog objekta", rekao je menadžer grada Beograda Goran Vesić.

Od 2017. predviđeno je i da država isplaćuje 950 hiljada evra godišnje koje će Savez jevrejskih opština upotrebiti za proučavanje Holokausta, pomoć žrtvama i borbu protiv antisemitizma. Pre stupanja na snagu Zakona, tamo gde ima naslednika, jevrejska imovina vraćana je na osnovu Zakona o restituciji i Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи