Hakaton – test za mlade programere

U Beogradu je održan Hakaton - takmičenje u programiranju osam najboljih ekipa beogradskih fakulteta koji školuju buduće IT stučnjake. Prvo mesto je osvojila je ekipa studenata Singidunuma i FON-a, a drugo i treće mesto osvojile su ekipe studenata Elektrotehničkog fakulteta.

Takmičari mogu da se uvere da pravljenje internet pretraživača uopšte nije teško kao što izgleda. Imaju zadatak da za 24 sata realizuju aplikaciju koja će korisnicima omogućiti da brzo pronađu željenu stranicu.

"Volimo takmičenja ovakve vrste. Ovo nam je drugi put da učestvujemo na jednom ovakvom takmičenju, imam standardnu ekipu sa kojom se prijavljuem na hakatone", kaže student Računarskog fakulteta Vojin Pupovac.

Nikoli Arsiću, studentu Univerziteta Singidunum, to je prvo takvo takmičenje

"Generalno već pravimo neke veb sajtove, tako da kao tim postojimo već duže vreme", kaže Nikola.

Željku Ševiću sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu ovo je četvrti hakaton.

"Okupio sam tim sa još dvojicom drugara sa fakulteta, otprilike smo se raspodelili šta će ko da radi. Stekli smo neka korisna znanja na prethodnim takmičenjima, upoznali smo puno ljudi", ističe Željko.

Cilj je da se studenti oprobaju u poslu i vide koliko je njihovo znanje primenjivo.

"Poenta ovih hakatona jeste da kompanije koje nama pomažu da organizujemo Hakaton zadrže studente u zemlji. Samim tim što se oni takmiče na ovakvim takmičenjima oni su zapaženi od strane kompanija, i najčešće dobijaju prakse u kompanijama koje ih ovde primete, uzmu njihove biografije i pozovu na razgovor za posao", ističe Ana Pantelić iz Udruženja studenata elektrotehnike Evrope.

Ovom takmičenju prethodili su osmočasovno takmičenje i predavanja na kojima su profesori Elektrotehničkog fakulteta i predstavnici kompanija upoznali akademce sa novim trendovima u oblasti inženjerstva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 11. dec 2016, 14:16) - Žani [neregistrovani]

Bravo

Bravo za Tinu,Olgu i Nina

(ponedeljak, 05. dec 2016, 10:28) - Rambo [neregistrovani]

Ďrugi, po drugi put

Nino ti si car.Bravo za 2 mesto.Sledece godine PRVI.