Obornjača – selo kojeg više nema

U Srbiji će uskoro nestati nekoliko desetina sela jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, upozorava Srpska akademija nauke i umetnosti. Udaljenost od gradova, nedostatak puteva, prodavnica, škola, mala zarada od poljoprivrede, glavni su razlozi napuštanja sela. U Vojvodini, koja ima 425 sela, već decenijama se ne beleži rast broja stanovnika. Ekipa RTS-a posetila je Obornjaču, nekada bogato vojvođansko selo, danas napušteno.

Par kilometara od Bačke Topole, posle sela Gunaroš, počinje Obornjača. Ne postoji ni tabla, ni putokaz.

"Da li možete da nađete, to ne znam. Ja nikad ne idem tamo", kaže Tamaš Kadvanj iz sela Gunaroš.

Zemljanim putem može se samo kad je suvo. A kad se stigne, u ono što je pre par decenija bilo bogato vojvođansko selo - pustoš.

"Mladi su otišli odavde, možda ima još nekoliko tu, a stari su već umrli", kaže poštar u penziji iz sela Gunaroš.

Katica Der objašnjava da su meštani otišli iz Obornjače najviše zbog puta, jer od jeseni do proleće nisu mogli da funkcionišu bez njega.

A nekada je tu bilo tridesetak kuća, stolarska i obućarska radnja, poslastičarnica.

Selo je počelo da se prazni sedamdestih kada je zatvorena osnovna škola. Osamdesetih su prestale da rade i dve prodavnice i dve kafane. Poslednja dva meštanina Obornjaču su napustila 2011. godine.

Oni koji su preselili u susedni Gunaroš, sa setom pričaju o životu u Obornjači.

"Tamo su stanovali moji svekar i svekrva, moj muž je tamo odrastao i tamo smo jedno kratko vreme živeli. Rodila sam i sina u Obornjači", priča Katica Der.

Eržebet Neoči iz sela Gunaroš kaže da je u Obornjači mnogo lepo živela 30 godina.

"Ja sam morala da se preslim ovde kada mi se muž razboleo. Pedesetih i 60-ih godina je tamo moglo sve da se kupi, prasad, telad, krave, kokoške, jagnjad ", objašnjava Eržebet Neoči.

Nisu svi koji su napustili kuće, napustili i njive koje se protežu na nekoliko stotina hektara. Danas u selu možete da sretnete i dva čobanina.

"Kupio sam ovce i došao sam ovde da ih čuvam, dobijem malo para, hranu", ističe Zoltan Zepeši.

Prema poslednjem Popisu, Obornjača je samo jedno od 11 napuštenih sela u Srbiji.

"Zapaža se stalno povećanje broja naselja sa manje od 100 stanovnika. Sva ta naselja se mogu smatrati ugroženim koja će u nekom doglednom periodu ostati bez stanovnika. Najugroženija su ona naselja u kojima ima manje od 10 stanovnika i takvih ima stotinak", kaže načelnik odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Đorđević.

U narednih nekoliko godina spisku naselja bez žitelja pridružiće se i desetak sela na jugu zemlje u kojima trenutno žive jedna ili dve duše.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара