Stefanović: Nasilnici neće biti pomilovani

Ministar policije Nebojša Stefanović poručuje da će država insistirati na doslednoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i dodaje da neka niko ne pomisli da će biti pomilovan, a sprovodio je nasilje nad članovima porodice. Nasilje nisu samo vidljive modrice, kaže ministarka Nela Kuburović, navodeći da zakon prepoznaje i emotivno, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.

Nebojša Stefanović je na konferenciji "Isključi nasilje" u Palati Srbija rekao da je taj zakon samo početak, a da će "kraj biti kada ljudi shvate da nema opravdanja i da vas niko neće pomilovati ako zlostavljate nekoga, tučete ili maltretirate, ili sprovodite nasilje nad članovima porodice".

"Niko nije imun i ne može da očekuje da se neko drugi seti i da će se problem rešiti sam od sebe", rekao je Stefanović.

"Spremni smo da se uhvatimo ukoštac sa ovim zlom", poručio je ministar.

On je izneo podatke da je u poslednjih šest godina policija podnela više od 28.000 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici i da je evidentirano gotovo 30.000 žrtava, od kojih su većina žena.

Samo u poslednje četiri godine ubijene su 262 osobe, od toga 172 žene, naveo je ministar.

On je rekao da je država u prethodne dve godine donekle uspela da se odupre nasilju i poveća poverenje žrtava u institucije.

Taj zakon će, kako je rekao, omogućiti da se izrekne hitna mera udaljenja iz stana, prekid komunikacije sa žrtvom, ali će policija morati oprezno da radi, što ne znači da neće biti odlučna i oštra i da neće zaštititi žrtvu.

Kako je rekao, ovo nije stvar jedne institucije već celog društva kako bi se efikasno zaštitila žrtva.

Stefanović je precizirao da je još ranije formirano posebno odeljenje pri UKP koje se bavi tim problemom, da je više od 2.000 policajaca prošlo obuku i da će se edukacija nastaviti.

"Hoćemo da ogroman broj policijskih službenika bude obučen, da donose pravičnu odluku i zaštite svaku žrtvu" rekao je Stefanović.

On je apelovao na sve da se uključe u rešavanje tog problema ističući da se bez uključivanja svih sfera društva ne može očekivati napredak.

"Država je usvajanjem Zakona poslala jasnu poruku da nasilje neće tolerisati", podvukao je Stefanović, koji je dodao i da svi članovi porodice, komšije, prijatelji moraju biti svesni potrebe da se uključe u borbu protiv nasilja u porodici.

Kuburović: Imamo moderno zakonodavstvo, cilj prevencija

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija konačno ima moderno zakonodavstvo koje reguliše borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čiji je cilj zaštita žrtava i prevencija nasilja. 

Kuburovićeva je podsetila da je juče usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i izmene Krivičnog zakonika i da je prvi put zakonodavstvo usaglašeno sa međunarodnim konvencijama i međunarodnim standardima, a da pre svega uvodi novi sistem zaštite i prevencije.

Ona je rekla da je do sada zakon štitio žrtve tek kada postoji krivično delo, a da sada Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo imaju važnu ulogu u preventivi.

Omogućeno je, istakla je, da se nasilje spreči u momentu kada postoji opasnost i da se blagovremeno deluje kroz izricanje mera udaljavanja iz stana i zabrane prilaska žrtvi.

"Tu odluku donosi policijski službenik, a ako je opasnost velika, odluka može da se produži za 30 dana. Otklanjamo vakuum koji je do sada postojao do pokretanja krivičnog postupka", istakla je Kuburovićeva.

Policijski službenici sada dobijaju ključnu ulogu u sprovođenju zakona, rekla je Kuburovićeva i dodala da je koordinacija i saradnja između svih organa koji učestvuju u sprečavanju nasilja, policije, tužilaštva i centara za socijalni rad, ključna.

"I do sada je postojala saradnja, ali je bila stihijska, a sad postoji obaveza saradnje i povećana odgovornost svakog učesnika u postupku", rekla je Kuburovićeva i navela da je cilj sprečiti nasilje.

Kuburovićeva je istakla i da nasilje nisu samo vidljive modrice, navodeći da zakon prepoznaje i emotivno, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.

"Zato je Ministarstvo pravde s početkom rasprave u parlamentu pokrenulo i kampanju 'Isključi nasilje', koju je prvo podržao MUP, kako bismo zajedno podigli svest svih onih koji treba da šalju jasnu poruku da postoji nulta tolerancija prema nasilju", rekla je Kuburovićeva.

Ona je dodala da će u narednom periodu Ministarstvo pravde sa Ministarstvom rada doneti podzakonske akte koji će omogućiti efikasan početak primene zakona. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je država prvi put izašla sa zaokruženim, organizovanim odgovorom na nasilje, kao i sa prevencijom.  

"Nema neodgovornih, nema nikoga ko može da okrene glavu, svi smo odgovorni. Zakon na izuzetan način štiti žrtvu, ne dovodi je u poziciju da ona mora da bude ta koja će na sebe nešto preuzeti: od dokazivanja, pa do svih drugih tereta koji od žrtve prave osobu koja ima veći problem od počinioca", rekao je Vulin.

U samo jednom danu prošle sedmice, spas u Sigurnoj kući potražile su tri žene i dvoje dece. Jednu od njih muž je pretukao u prodavnici i niko od prisutnih nije reagovao. Drugoj ženi, suprug je slomio vilicu. Četiri sata od privođenja, javni tužilac, pustio ga je na slobodu.

Koordinatorka Savetovalištva za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je na pitanje zašto, a pri tom je protiv njega bilo prijava za nasilje u porodici i krivičnih prijava za razne prstupe, tužilac odgovorio da on nije imao evidenciju i nije mogao da zna da je već protiv njega podnesena krivična prijava.

 

broj komentara 54 pošalji komentar
(četvrtak, 24. nov 2016, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

...

Slazem se u potpunosti, nasilnike treba kazniti, a ne drzati ih u pritvoru 48sat pa ih pustiti ponovo na slobodu!

(četvrtak, 24. nov 2016, 19:35) - Bojana [neregistrovani]

objektivno

Potrebne su mnogo mnogo stroze kazne za nasilnike! I raditi puno vise na prevenciji bilo kog tipa nasilja! Nikako ne cutati o tome! Moze svako od nas da postane sledeca zrtva!

(četvrtak, 24. nov 2016, 19:06) - Milan [neregistrovani]

d

Gospodin Stefanovic je u pravu nasilnike treba strogo kaznjavati. Mnogo je zrtava nasilja danas u Srbiji i tim povodom se trebamo svi ukljuciti, a ne samo posmatrati sa strane.

(četvrtak, 24. nov 2016, 18:30) - Dragan [neregistrovani]

Nikako!

Nikada više se ne smeju puštati i ne sme im se gledati kroz prste! Moraju se zadržati najmanje 30 dana.

(četvrtak, 24. nov 2016, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Najzad prava stvar,previse je zlostavljaca u Srbiji,psihickih i fizickih

(četvrtak, 24. nov 2016, 18:05) - Goran [neregistrovani]

EU

Zaista je lepa vest da se radi na sigurnosti građana, pogotovo što se poslednjih godina dešavaju svakakve tragedije.

(četvrtak, 24. nov 2016, 17:59) - Milena9 [neregistrovani]

Borba protiv nasilja

Pre svega treba raditi na prevenciji porodicnog nasilja.

(četvrtak, 24. nov 2016, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Na ovakav zakon se cekalo dugo! Stop svakoj vrsti nasilja! Svaki nasilnik treba da odgovara za svoje postupke!

(četvrtak, 24. nov 2016, 17:40) - Pedja [neregistrovani]

zastita

Porodica je svetinja,svaki vid nasilja u porodici treba maksimalno sankcionisati.

(četvrtak, 24. nov 2016, 17:35) - marija [neregistrovani]

nasilje

Ovakve vesti me zaista raduju. Posle onoliko porodicnih tragedija moralo je nesto da se uradi