Šta nam otkrivaju table na gradilištima?

U Srbiji, investitori za 28 dana dobijaju elektronsku građevinsku dozvolu. Samo u Beogradu trenutno se zida na 489 lokacija. Ali često se krše pravila. Tako i pravilnik po kojem svako gradilište mora da bude obeleženo tablom. Ekipa RTS-a obišla je neka gradilišta da proveri da li se poštuju propisi o obeležavanju gradilišta i rokovi gradnje.

Na Vračaru valjevski investitor "Greda" gradi stambeni objekat od 1.400 kvadratnih metara. Kažu, za zauzeće ulice platili su naknadu, a građevinska tabla je na mestu propisanom građevinskim pravilnikom.

"U jednoj trećini mora imati tri-de prikaz tog objekta koji se gradi, kao i da sadrži sve podatke o objektu, o glavnom izvođaču, o projektantima, o investitoru, o katastarskoj parceli na kojoj se gradi", objašnjava arhitekta Branka Bošnjak.

Na gradilištu koje je obišla ekipa RTS-a ima tabla, ali investitor nije započeo zidanje.

"Investitori koji ne poštuju ono što im piše na tablama gde grade apsolutno moraju da snose novčane kazne", kaže prof. Eva Vanista Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta.

Stručnjaci tvrde da je Zakon o planiranju dobar, ali da se u praksi sve manje poštuje. Nepostojanje gradilišne table je loša preporuka i za kupce stanova. Ona bi, naime, trebalo da bude lična karta investitora, i garancija da se gradi legalno.

"Ako nema table na gradilištu, po zakonu od novembra 2015, smatra se da je gradilište divlje i to je sada krivično delo. Znači, inspekcijski organi moraju da deluju – takvi objekti moraju da se sruše a investitor da odgovara po zakonu koji sada važi", ukazuje građevinski konsultant Goran Rodić.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, umesto sagovornika dobili smo pisani odgovor:

"Zakon o planiranju propisuje da, ako građevinski inspektor utvrdi da objekat za koji je izdata građevinska dozvola posle donošenja Zakona o planiranju 2011. nije završen u roku, narediće investitoru da, u roku koji ne može da bude kraći od 30 niti duži od 90 dana, izgradi objekat. Ako investitor ne završi objekat u tom roku, podneće prijavu za privredni prestup."

Nema preciznih podataka o tome koliko je nezavršenih gradilišta i koliko njih nema tablu.

"Svako gradilište u gradu ima nadležnog građevinskog inspektora koji bi trebalo da ustanovi da li je istekao rok građevinske dozvole. Ako nema tablu, moguće je kazniti privredno društvo kaznom od milion i po do tri miliona dinara, a fizičko lice od 100.000 do 150.000 dinara", ističe načelnik Republičke građevinske inspekcije Zoran Đelov.

Gradilišta bi morala da budu ograđena i čvrstom ogradom. Ako ne mogu u potpunosti da se ograde, moraju stalno da imaju čuvara. Nažalost, veliki broj investitora i izvođača radova ne pridržava se propisa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво