Deca sve više izložena siromaštvu i nasilju

Veliki broj dece u Srbiji i u svetu nema pristup osnovnim pravima i potrebama, poput obrazovanja i zdravog detinjstva, dok je istovremeno sve više dece izloženo siromaštvu i nasilju, saopštila je organizacija SOS Dečija sela Srbije povodom obeležavanja Međunarodne dečije nedelje.

Gotovo trećina porodica u Srbiji sa više od dvoje dece na granici je siromaštva, a u najtežem položaju su deca koja žive u porodicama sa jednim roditeljem i porodice s troje i više dece, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci govore i o 400.000 mališana koji koriste dečiji dodatak, ali i da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno.

Svako dete je rođeno s istim, neotuđivim pravom na zdrav početak života, obrazovanje i bezbedno detinjstvo, ali u praksi je drugačije pošto se širom sveta milionima dece uskraćuju osnovna prava, kosnatuje se u saopštenju.

Tako oko 124 miliona dece danas ne ide u školu, 385 miliona dece živi u ekstremnom siromaštvu, a više od milijardu dece u svetu tokom prošle godine je bilo izloženo nekom obliku fizičkog, seksualnog ili psihičkog zlostavljanja, navodi se u izveštaju "Stanje dece sveta" koji je UNICEF objavio u junu ove godine.

U Srbiji je, takođe, situacija zabrinjavajuća, jer čak 14 odsto dece zaostaje u rastu zbog siromaštva, a čak 40 odsto je izloženo metodama nasilnog disciplinovanja.

Međunarodna dečija nedelja, koja se obeležava brojnim aktivnostima i manifestacijama za decu, istovremeno predstavlja priliku da se ukaže na to da je potrebno ozbiljno raditi na poboljšanju položaja dece i unapređenju poštovanja prava deteta.

Kao organizacija čiji je rad posvećen brizi o najugroženijoj deci i porodicama i stvaranju mogućnosti da svako dete odrasta u domu punom ljubavi, SOS Dečija sela Srbija izražavaju najdublju zabrinutost zbog porasta dečijeg siromaštva i nasilja nad decom, kao i zbog alarmantnog stanja kada je poštovanje osnovnih dečijih prava u pitanju.

Ta organizacija smatra da je dužnost svih nas - građana, predstavnika vlasti, civilnog i javnog sektora, da obezbedimo bolju budućnost za decu i izborimo se za svet u kome svako dete odrasta bez nasilja i eksploatacije, sa jednakim šansama za razvoj svojih potencijala i adekvatnim pristupom obrazovanju.

Deci i dečijim pravima ne treba da bude posvećen samo ovaj dan, niti samo prva nedelja oktobra već svakoga dana moramo zajedno raditi na tome da obezbedimo bolje uslove za rast, razvoj i sigurnu budućnost dece.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1,2 miliona ljudi.

U Srbiji su prisutni od 2004. godine kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centru za podršku porodici u Nišu, kroz programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Međunarodna Dečija nedelja obeležava se od 1934. godine i posvećena je pravima i potrebama dece, negovanju dečijeg stvaralaštva i pokretanju različitih akcija koje će doprinneti poboljšanju položaja dece u svetu.

SOS Dečija sela Srbija obeležiće je kroz različite aktivnosti Međunarodnu Dečiju nedelju u svim svojim programima - u Obrenovcu, Nišu, Kraljevu i Beogradu.

Tako će u toku nedelje hor SOS Dečijih sela "Zvezdice" nastupiti na gradskom trgu u Kraljevu, Centar za podršku porodici u Obrenovcu će sutra održati radionicu u Osnovnoj školi Grabovac, a "Super autobus" će organizovati svoje kreativne aktivnosti danas u Nišu, sutra u Čokotu i 7. oktobra u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">