Američka vlada više ne kontroliše internet

Subota, 1. oktobar, mogao bi biti istorijski dan za internet, odnosno dan nezavisnosti, pošto od tada SAD nemaju nikakvu kontrolu nad internetom. Danko Jevtović, direktor Registra nacionalnih internet domena Srbije, za RTS kaže da je istekao ugovor koji je američka vlada imala sa korporacijom ICANN i da je stupio na snagu proces koji je omogućio da kontrola nad sistemom pređe iz ruke američke vlade u ruke globalne zajednice.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Danko Jevtović je rekao da je američka vlada do sada imala "makaze" kojima je mogla da promeni adresni sistem interneta kako želi i da odredi koliki će pristup koja država imati, ali dodaje da toga više nema.

"Ova promena u kontroli je rezultat pritisaka da ceo internet sistem prestane da bude kontrolisan. Ovaj proces je upravo kruna toga, što omogućava da se ne raspadne. Dobri ljudi su se organizovali i kroz zajednicu internet korisnika i preko ICANN napravili model. Urađeno je mnogo posla koji omogućava nezavisnost globalne mreže od Amerike, rezultat je da je za obične korisnike internet isti", objašnjava Jevtović.

Dodaje da se posle ovoga održava važan skup u Beogradu.

"Asocijacija registara ima skup, mi ćemo slaviti jer je ovo kruna velikog posla, a za dalje ćemo razgovarati koje su posledice i šta sve treba da radimo", kaže Jevtović.

Jevtović ističe da broj novih korisnika u Srbiji gotovo da ne raste nekoliko godina.

"Usporavanje je prirodna pojava i svuda vidi se taj trend. U Srbiji je penetracija na nivou koji odgovara našem razvoju, količini sadržaja, ne samo zanimljivosti već i poslovnog sadržaja, portala, nivoa pismenosti populacije na internetu, nedovoljne upotrebi našeg jezika i pisma", smatra Jevtović.

Ističe da će sporijim tempom broj korisnika rasti, pošto će internet omogućiti da građani obavljaju praktične stvari brže i lakše.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 04. okt 2016, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

Naša naroda mudrost kaže

Nije šija nego vrat :)

(utorak, 04. okt 2016, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Јес хау но

Они не поштују ни много важније уговоре, ни међународно право, ни Устав УН, а камоли ово. Жвака за наивне. Једино ако заиста хоћеш колико толико да заштитиш комуникацију у Србији, мора да се направи инфраструктура да информација између два корисника у Србији не сме ниједног тренутка да напусти простор Србије. А не да разговор између Карабурме и Звездаре иде преко Америке у оба смера.

(utorak, 04. okt 2016, 08:51) - Патриот [neregistrovani]

Грешка, није данас први април!

"Америчка влада више не контролише интернет" Не ради то она дирекно, раде други за њу. Није врат него шија. Десетине хиљада НСА-агената да остану без посла!? То се у Америци не догађа, тамо су агенти и шпијуни најзапосленији, а радно место им је цела земаљска кугла.

(utorak, 04. okt 2016, 06:33) - anonymous [neregistrovani]

Bajke još uvek postoje,

Treba još poverovati u to!

(utorak, 04. okt 2016, 06:32) - anonymous [neregistrovani]

Ma kako da ne

Naivcinama zaista ceo zivot prodje u veselju. Sad je njima vazan ugovor i nece vise da kontrolisu !!!

(utorak, 04. okt 2016, 00:45) - anonymous [neregistrovani]

Hehe

Kontrolisu oni jos vise...