Niš, solidarnost sa građanima kojima su izgoreli stanovi

Dve nedelje pošto su im izgoreli stanovi, stanari zgrade broj 10 u ulici Rasadnik u Nišu dobili su od Grada ključeve stanova koje će koristiti do rešavanja stambenog pitanja. Uz to, Grad, opština Palilula, Crveni krst, firme i građani pomažu i na druge načine.

Posle požara u kome su ostali bez krova nad glavom, pa boravka kod rodbine ili u hotelima, sa nešto spašenih stvari ili bez ičega, sa ključevima u rukama imaju razloga za optimizam.

"Zadovoljna sam. Konačno možemo da sednemo, da znamo da ćemo tu da spavamo, da budemo tu, da sin krene da uči, da krene život normalnim tokom", kaže Vesna Đorđević.

Plamen je progutao stanove, nameštaj, vrednosti, dokumenta. Ne i opštu solidarnost.

"Crveni krst je odmah krenuo sa dopremanjem toplih obroka, ponudili su odeću i obuću. Komšije su se organizovale u prikupljanju pomoći, i još iste noći ponudili smeštaj. Grad je obećao privremeni smeštaj, što smo i dobili", kaže Miomir Hofman.

Firme doniraju nameštaj, a i sami stanari su solidarni. Iako ga čeka sređivanje sopstvenog stana, Bojana smo zatekli kod Hofmanovih.

"Rekao sam da meni nameštaj ne treba, pomoć neka ide stanarima kojima je sve izgorelo. Ja sam nešto stvari spasao", kaže Bojan Đorđević.

Obezbeđene su im zdravstvene usluge i pomoć oko novih dokumenata. A sve porodice stanove su dobile u centru grada.

Iako zadovoljni stanovima koje su dobili na korišćenje, stanari zgrade br 10 u Rasadniku koja je izgorela u požaru ipak iščekuju konačno rešenje stambenog pitanja, odnosno, povratak na staru adresu - u nove stanove

"Već ima zainteresovanih investitora koji bi sa njima zajedno izgradili novu zgradu i tako im obezbedili smeštaj i stvorili uslove da i ti investitori imaju korist od toga", kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U požaru koji se dogodio u noći između 7. I 8. septembra potpuno je izgorelo 5 stanova, a ostalih 10 je oštećeno. Lakše su povređene dve stanarke I jedan vatrogasac.

broj komentara 0 pošalji komentar