Savet Evrope poziva Srbiju da usvoji zakon o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu u slučaju nestalih beba i da pojača napore na usvajanju zakona koji će regulisati to pitanje.

"Snažno pozivamo vlasti u Srbiji da pojačaju napore kako bi se što hitnije usvojio predloženi nacrt zakona", navodi se u odluci Komiteta ministara Saveta Evrope donetoj na zasedanju koje je održano u Strazburu od 20. do 21. septembra.

Komitet ministara Saveta Evrope zahteva od Srbije da, u saradnji sa Sekretarijatom Saveta Evrope, omogući da zakon obuhvati i pitanja nadležnosti sudova i posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima.

Od Srbije se, takođe, zahteva da omogući dostupnost medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestalih beba i predstavnika civilnog društva.

Komitet ministara Saveta Evrope razmatraće ponovo u decembru izvršenje presude Zorica Jovanović protiv Srbije u slučaju neusvajanja zakona.

Predstavnici 47 zemalja članica SE razmatrali su u martu kašnjenje Srbije u izvršenju presude "Zorica Jovanović protiv Srbije" o bebama koje su navodno nestale iz srpskih porodilišta.

Tada je konstatovano da su vlasti u Beogradu postigle određeni napredak, ali da je izostalo usvajanje pravne regulative i mehanizama za izvršenje presude.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model bi trebalo da se primenjuje na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar