Preventivne mere za sprečavanje nasilja nad ženama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano potpisale su projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama".

Tim dokumentom predviđaju se preventivne mere za sprečavanje nasilja nad ženama i edukacija od najranijeg uzrasta, ali i usklađivanje domaćih zakona sa evropskim tekovinama.

Prema rečima Mihajlovićeve, taj sporazum "integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" imaće pre svega preventivni karakter.

"Porodično i partnersko nasilje nije više samo pitanje pojedinca ili jedne vlade, to je društveni i ekonomski problem protiv kojeg moramo svi zajednički da se borimo", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Potpredsednica Vlade je podsetila da je u poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena, a samo u ovoj godini 16, a sve to izaziva i druge probleme i utiče na decu.

"Kada jednog decembra budemo pročitali da nijedna žena nije ubijena i da nijedno dete nije stradalo u partnerskom i porodičnom nasilju, onda ćemo moći da kažemo da smo uspeli u ovom poslu", rekla je Mihajlovićeva.

Zahvaljujući Ujedinjenim nacijama i Vladi Švedske za podršku i pomoć u ovom projektu, potpredsednica Vlade je rekla da će se taj projekat baviti sprečavanjem nasilja nad ženama i decom.

Jedan od zadataka Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost koji je na predlog premijera osnovala prethodna vlada, upravo je prevencija nasilja i rad sa najmlađim uzrastom, navela je Mihajlovićeva.

"O nasilju treba da govorimo ne samo kada se desi, već moramo da radimo svi zajedno na prevenciji da do toga ne dođe i da deca koja u takvim porodicama odrastaju i prolaze traume nemaju to kao jedini model razvoja pa kasnije i sami postanu nasilnici", naglasila je potpredsednica Vlade.

Drugi deo ovog projetka je, kako je navela, usklađivanje zakona koji u svojim segmentima imaju pitanje nasilja sa evropskim standardima i vrednostima.

"Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome bar malo razmislimo i da se u svom prostoru borimo protiv nasilja nad ženama i decom. Država je tu da stvori zakonodavne okvire i da svim instrumentima koje je stvorila reaguje. Svako ko vidi nasilje treba da reaguje", istakla je Mihajlovićeva.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je navela da će ovaj projekat omogućiti nastavak saradnje UN i Koodinacionog tela za ravnopravnost polova u borbi protiv nasilja nad ženama, koje je kako je rekla sveprisutno.

"Nasilje postaje veliki socijalni problem, a nasilje nad ženama ne sme da bude prihvatljivo. To nije samo privatno pitanje, već i društveno", poručila je Solorano.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji je istakla da će uz podršku Švedske vlade, UN i Koordinaciono telo sada biti u mogućnosti da nastavi borbu protiv nasilja kao i da žrtve nasilja dobiju podršku i budu u mogućnosti da dobiju ne samo pravnu i društvenu pomoć i ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da je njegovoj zemlji veoma bitna borba protiv nasilja nad ženama i da će se kao članica Saveta bezbednosti od 2017. do 2018. u UN na tome posebno zalagati i biti veoma aktivna.

"To nije samo porodični ili lični problem, borba mora da bude društvena čak i globalna. Ovo nije smo sprski problem ona postoji svuda i u Švedskoj i u svim drugim zemljama", naveo je Lundin.

Ambasador Švedske je ukazao da je ta borba deo i ssvedske spoljne politike i da Švedska vodi takozvanu politiku ravnopravnosti, za koju se čak ponekad kaže i "feministička politika".

Potpisnici se nadaju da će se promeniti crna statistika u Srbiji prema kojoj je, za poslednjih deset godina, u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво