Preventivne mere za sprečavanje nasilja nad ženama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano potpisale su projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama".

Tim dokumentom predviđaju se preventivne mere za sprečavanje nasilja nad ženama i edukacija od najranijeg uzrasta, ali i usklađivanje domaćih zakona sa evropskim tekovinama.

Prema rečima Mihajlovićeve, taj sporazum "integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" imaće pre svega preventivni karakter.

"Porodično i partnersko nasilje nije više samo pitanje pojedinca ili jedne vlade, to je društveni i ekonomski problem protiv kojeg moramo svi zajednički da se borimo", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Potpredsednica Vlade je podsetila da je u poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena, a samo u ovoj godini 16, a sve to izaziva i druge probleme i utiče na decu.

"Kada jednog decembra budemo pročitali da nijedna žena nije ubijena i da nijedno dete nije stradalo u partnerskom i porodičnom nasilju, onda ćemo moći da kažemo da smo uspeli u ovom poslu", rekla je Mihajlovićeva.

Zahvaljujući Ujedinjenim nacijama i Vladi Švedske za podršku i pomoć u ovom projektu, potpredsednica Vlade je rekla da će se taj projekat baviti sprečavanjem nasilja nad ženama i decom.

Jedan od zadataka Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost koji je na predlog premijera osnovala prethodna vlada, upravo je prevencija nasilja i rad sa najmlađim uzrastom, navela je Mihajlovićeva.

"O nasilju treba da govorimo ne samo kada se desi, već moramo da radimo svi zajedno na prevenciji da do toga ne dođe i da deca koja u takvim porodicama odrastaju i prolaze traume nemaju to kao jedini model razvoja pa kasnije i sami postanu nasilnici", naglasila je potpredsednica Vlade.

Drugi deo ovog projetka je, kako je navela, usklađivanje zakona koji u svojim segmentima imaju pitanje nasilja sa evropskim standardima i vrednostima.

"Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome bar malo razmislimo i da se u svom prostoru borimo protiv nasilja nad ženama i decom. Država je tu da stvori zakonodavne okvire i da svim instrumentima koje je stvorila reaguje. Svako ko vidi nasilje treba da reaguje", istakla je Mihajlovićeva.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je navela da će ovaj projekat omogućiti nastavak saradnje UN i Koodinacionog tela za ravnopravnost polova u borbi protiv nasilja nad ženama, koje je kako je rekla sveprisutno.

"Nasilje postaje veliki socijalni problem, a nasilje nad ženama ne sme da bude prihvatljivo. To nije samo privatno pitanje, već i društveno", poručila je Solorano.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji je istakla da će uz podršku Švedske vlade, UN i Koordinaciono telo sada biti u mogućnosti da nastavi borbu protiv nasilja kao i da žrtve nasilja dobiju podršku i budu u mogućnosti da dobiju ne samo pravnu i društvenu pomoć i ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da je njegovoj zemlji veoma bitna borba protiv nasilja nad ženama i da će se kao članica Saveta bezbednosti od 2017. do 2018. u UN na tome posebno zalagati i biti veoma aktivna.

"To nije samo porodični ili lični problem, borba mora da bude društvena čak i globalna. Ovo nije smo sprski problem ona postoji svuda i u Švedskoj i u svim drugim zemljama", naveo je Lundin.

Ambasador Švedske je ukazao da je ta borba deo i ssvedske spoljne politike i da Švedska vodi takozvanu politiku ravnopravnosti, za koju se čak ponekad kaže i "feministička politika".

Potpisnici se nadaju da će se promeniti crna statistika u Srbiji prema kojoj je, za poslednjih deset godina, u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 08. sep 2016, 07:05) - Proteus [neregistrovani]

Napokon

Skolstvo u Srbiji se ne bavi ovim problemom vec cekaju da se desi problem pa onda deluju posledicno a ne uzrocno.
Decaci koji maltretiraju devojcice u ranom uzrastu kasnije prerastaju u siledzije jer im niko pa ni roditelji ne postavljaju granice vec ih ohrabruju optuzujuci devojcice kako su same krive za zlostavljanje.
U skolama se ne pridaje nikakav znacaj dok neka devojcica ne bude pretucena ili fizicki napadnuta.
Takodje roditelji od siledzija obicno pocinju sa tracevima i ogovaranjima devojcica kako bi je celo drustvo izopstilo sto je takodje vid zlostavljanja.
Nadam se da ce se kroz edukaciju dece objasniti napokom sta je zlostavljanje i gde je granica i da zlostavljanje nije samo otimanje dzeparca i izuvanje patika vec ima mnogo siri znacaj i ostavlja ogromne posledice na zrtvu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">