Preminula balerina Katarina Obradović

Primabalerina, baletski pedagog i balet-majstor Katarina Obradović preminula je u Beogradu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Ceo život je posvetila Baletu Narodnog pozorišta i na taj način ostavila je trag u razvoju i afirmaciji baletske umetnosti kod nas, navodi se u saopštenju.

Umetničko stvaralaštvo Obradovićeve neraskidivo je vezano za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Završila je baletsku školu "Lujo Davičo", a stručno usavršavanje u Moskvi i kod Gzovskog u Parizu, kao i završene studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, uticali su na njeno formiranje umetničkog profila i obrazovanja.

Posle završene karijere primabalerine 1970. godine, nastavlja umetnički rad kao pedagog-repetitor baleta i asistent domaćim i stranim koreografima.

Od 1965. do 1969. godine bila je šef Baleta Narodnog pozorišta.

Svoje veliko znanje ugrađuje u beogradski balet kroz rad sa solistima i ansamblom, 1997. stiče znanje balet-majstora.

Član je žirija značajnih baletskih takmičenja u Moskvi, Varni, Tokiju, Osaki i Rimu i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem.

Postavila je poznate balete "Žizelu", "Krcka Oraščića", "Labudovo jezero" i mnoge druge.

Katarina Obradović će biti sahranjena sutra u 13 sati na Novom groblju u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво