Šarčević: Roditelji će ocenjivati nastavnike i direktore

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je roditeljima dodeljena slaba uloga u školi i ističe da se to mora promeniti. Najavljuje formiranje novih roditeljskih tela.

Mladen Šarčević je, u intervjuu za Politiku, rekao da roditelje niko nikada nije pitao šta zaista misle, a da oni mnogo toga znaju.

"Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela", rekao je Šarčević.

Ministar je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

"U svetu se za to zna cena – 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, naveo je da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

"Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv", rekao je Šarčević.

Kada je reč o informatičkoj pismenosti, novi ministar prosvete kaže da će se tehničko obrazovanje i informatika spojiti u jedan predmet koji će se zvati dizajn.

Šarčević je najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radna mesta, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete.

Fakulteti koji ne dostave podatke o svom radu biće stavljeni na listu nepoželjnih, naveo je ministar.

Dodao je da njegov prethodnik Srđan Verbić ostaje u ministarstvu i da će raditi na konceptu velike mature.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 01. sep 2016, 13:17) - Professor Proton [neregistrovani]

Ocenjivanje roditelja

Ja sam za to da se uvede i ocenjivanje roditelja od strane nastavnika. Pa da onda svi oni koji su naučili decu da je u redu prepisivati, lagati, manipulisati, bubati, koji su naučili decu da je bitna ocena a ne znanje, koji uče decu mržnji prema drugim nacijama, rasama, protivničkom fudbalskom klubu, koji govore da je obrazovanje nepotrebno, da su predmeti u školi nebitni, koji uče decu da budu osrednja, da ne razmišljaju, da se uklapaju, utapaju, brinu samo o svojoj zadnjici, koji zanemaruju svoju decu, koji im umesto pažnje poklanjaju skupe igračke/odeću/mobilne telefone, itd. - dobiju nedovoljne ocene. I onda lepo na popravni. Ili da ponavljaju. Nekako... A da, ne može se roditeljstvo ponavljati, a nema ni popravnog...

(sreda, 31. avg 2016, 16:55) - Roditelj [neregistrovani]

Nastavnici

Ovde su se koliko vidim samo nastavnici nasli uvredjeni oko najave minisrta,po komentarima se vidi odredjena doza ostrascenosti. Gospodo nastavnici roditelji itekako treba da imaju bitnu ulogu u skolovanju svoje dece. To sto ste do sada navikli da roditeljima i na najsitniju prituzbu zalupite vrata bez adekvatnog odgovora je za otkaz, a ne za smanjenje plate. Puna podrska ministru za reforme u skolstvu, nastavnici se bahato ponasaju, kao i direktori i vecina kadra u skolstvu. Uvek cu naglasiti cast izuzecima koji su u manjini.

(sreda, 31. avg 2016, 12:23) - Пера [neregistrovani]

Смешно

А како би било да у свим државним и јавним предузећима корисници оцењују раднике и директоре?Доста бре више са том глупом причом, па од када су родитељи кренули да се мешају у све је кренуо суноврат. Наставници су постали робови потпуно небитних и наметнутих ствари. Ствар је врло проста. Једноставно се подилази најгорима и то је то. У Немачкој се нпр. сви родитељи плаше добијања "плаве коверте" где ти једноставно саопште да ти дете више не иде у школу, без икаквог права жалбе. Система наравно има разних, неки су код нас тотално непримељиви, а многи се позивају на њих. Од силних промена нашег одличног система ту смо где смо...

(sreda, 31. avg 2016, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Министар

Да л и је министар у сукобу интереса?

(sreda, 31. avg 2016, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Наставник

Пре 20-ак година када сам као млад наставник почињао да радим у основној школи, школа је приредила испраћај једног колеге наставника у пензију. Порука колеге младим наставницима је била: "Када имате проблем са дететом никада немојте звати родитеље, јер ћете тада имати три проблема ... "

(sreda, 31. avg 2016, 11:03) - roditelj [neregistrovani]

extra

Ja mislim da je ovo odlicna stvar.Roditelj sam dvoje osnovaca.Koliko sam bio razočaran pojedinim nastavnicima to se ne da ni prepričati.Koliko sam se naplaćao privatnih časova šta iz engleskog,nemačkog...šta iz matematike..ne znam ni sam.Ako plaćam privatne časove...čemu onda sluzi škola.Dopunske su samo iz nekih predmeta i to samo pred kontrolni ili pismeni.Kod nekih ne postoji priprema za kontrolni ili pismeni.Ako većina dece kod nekog nastavnika dođe kući i nema pojma o čemu je isti predavao tu postoji ozbiljan problem.Deca su mi dobra i lepo vaspitana.Ne kazem da u razredu ne postoje oni koji prave buku,ali to nije opravdanje za loše predavanje.Slazem se stim da roditelje problematične dece treba udariti po dzepu ( tad se svi trgnemo..jer Boze moj..ipak su pare u pitanju),mozda tad neki roditelji shvate da su oni RODITELJI .
Za neke nastavnike mogu reći da su za čistu 10-ku.Mozda bi ostali trebalo da idu kod njih na edukaciju,da vide kako se moze lepo predavati,sa puno ljubavi i razumevanja.

(sreda, 31. avg 2016, 08:16) - Nastavnik [neregistrovani]

Balansero

Odmah se setih Povratka otpisanih i čivene replike Pavla Vujisića: "E, blago nama, dobili smo još jednog balansera". Roditelji koji nisu u stanju da vaspitaju svoje potomke, oni će da ocenjuju nastavnike i direktore. Istina, treba se ograditi, postoje nastavnici i direktori koje ti roditelji zaista treba da ocenjuju, i nema i ni malo. Sve je to posledica višedecenijske katastrofalne selekcije kadrova u obrazovanju. Užasan pad kriterijuma i morala, koji se pravdao i pravda ratnim okruženjem, teškom situacijom i sl., doveo je do isplivavanja na površinu najgorih ljudskih osobina koje danas prednjače u društvu, pa i obrazovnom sistemu, kao vrline. Prosečnost je proglašena za izuzetnost i td. Zagarantovana propast obrazovanja gospodine Šarčeviću, a ti nastavi da sviraš na iste note kao i mnogi pre tebe. Verbić je barem digao glas protiv verske nastave i građanskog vaspitanja u školama.

(sreda, 31. avg 2016, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

roditelj -nastavnik

Roditelji da nauče decu da poštuju nastavnike i profesore. Šta ima da roditelji ocenjuju nastavnike kad neki od njih nisu akademski obrazovani pa ne mogu adekvatno dati ocenu da li je nastavnik dobro preneo znanje ili ne. Vratiti autoritet nastavnicima i profesorima pa će i nastava i boravak u školi biti kvalitetniji.

(sreda, 31. avg 2016, 07:33) - Prosvetni radnik i roditelj [neregistrovani]

Ista prica svake godine...

U prosveti ima jos puno stvari da se sredi. Curi na sve strane... Pocev od osnovne higijene skole , pa do rukovodstva i dalje do ministarstva. Planovi i programi se nisu pretresali godinama. Sve se svodi na copy paste. Pojedini nastavnici od dece stvaraju psihosomatske bolesnike, koncept blic provere znanja je katastrofalan. Nastavnici smatraju da su polubogovi i nedodirljivi (cast izuzecima). Ucenici nemotivisani. Pogledajte Murov film o Finskom nacinu obrazovanja, mozda se neko zapita zasto i kod nas ne bi moglo tako....

(sreda, 31. avg 2016, 05:47) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Nisam ja zato da mnogo ocenjujem nastavnike i profesore, ja bi vishe voleo da ocenu dajem ministru prosvete