Veći broj napada na osobe drugačije seksualne orijentacije

Pritužbe na diskriminaciju na osnovu sekusalne orijentacije čine četiri i po odsto svih pritužbi koje su tokom 2015, stigle poverenici za zaštitu ravnopravnosti, što je gotovo dvostruko više nego 2014. godine. U čak 90 odsto slučajeva institucije, kojima poverenica upućuje preporuke i postupaju po njima, kaže poverenica u razgovoru za RTS.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je policija regovala prvoremeno na napad na pripadnika LGBT zajednice, Bobana Stojanovića u centru Beograda.

"Policija dobro reaguje, odnosno u skladu sa zakonom kada je u pitanju ugrožavanje ili nasilje prema manjinskim grupama. Ono što je potrebno jeste da se pronađu počinioci da se adekvatno kazne", napominje u razgovoru za RTS Jankovićeva.

Prema njenim rečima, krajnji cilj je da se stvori efikasan sistem borbe protiv nasilja, gde nijedna karika u sistemu neće nedostajati.

Jovanovićeva napominje broj pritužbi osoba različite seksulane orijentacije neznatno porastao.

"Veći broj pritužbi pristiže od organizacija civilnog društva nego od pojedinaca i naša je pretpostavka da je potrebno više hrabrosti da se prijavi slučaj diskriminacije, da su građani koji su pripadnici LGBT populacije ponekad uplašeni da sami prijave napad", navodi Jankovićeva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navodi da je uglavnom reč o ponižavanju i vređanju u medijima, dodajući da nije bilo pritužbi koje se odnose na diskriminaciju pred organima javne vlasti.

Govoreći o predstojećoj Paradi ponosa, Jankovićeva poručuje da građani, a posebno političari treba da budu svesni odgovornosti i činjenice da niko nije iznad zakona.

"Očekujem da državni organi preduzmu sve mere i reaguju efikasno. Nadam se i apelujem na sve da prihvate da pored nas žive oni koji su druge orijentacije i da imaju prava kao i svi drugi", zaključuje Jankovićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво