Aranđelovac bi u Beograd

Mnogi u Aranđelovcu smatraju da bi im bilo mnogo bolje kada bi se pripojili Beogradu. U Aranđelovcu je počelo prikupljanje potpisa za sprovođenje referenduma o priključenju tog šumadijskog grada Beogradu.

Čelnici lokalnih samouprava uglavnom se žale na beogradizaciju i traže decentralizaciju, ali postoje i oni koji misle suprotno. Neki građani Aranđelovca veruju da bi im bilo mnogo bolje kada bi se pripojili Beogradu.

U tom gradu je u toku prikupljanje četiri hiljade potpisa, potrebnih za održavanje sednice Skupštine opštine, na kojoj bi bilo odlučeno o sprovođenju referenduma za priključenje tog šumadijskog grada Beogradu.

Inicijatori smatraju da su, iako je Kragujevac, kao centar okruga kojem Aranđelovac pripada bliži, građani više upućeni ka glavnom gradu.

Aranđelovac se graniči sa beogradskim opštinama Mladenovac, Sopot i Lazarevac, ali je centar grada od centra prestonice udaljen čitavih 80 kilometara.

Inicijatori peticije opet, tvrde da se Aranđelovčani leče i školuju u Beogradu, iako i u Kragujevcu, koji je bliži, postoje klinički i univerzitetski centar.

Kao primer povezanosti sa glavnim gradom navode i podatak da sa aranđelovačke autobuske stanice dnevno mnogo više autobusa pođe za Beograd nego za Kragujevac.

"Dalje vam je ono što vam je manje na usluzi, bliže je ono što daje bolju uslugu, tako da je nam je Beograd ipak bliži", kaže Mirko Pavlović, predsednik Inicijativnog odbora za pripajanje Beogradu

Aranđelovčani smatraju da je bolje da grad bude deo Beograda

Građani Aranđelovca kažu da je to želja Aranđelovčana dugi niz godina i smatraju da će pripajanjem puno toga dobiti, iako ne mogu da preciziraju koje su to prednosti.

U upravi Aranđelovca smatraju da bi i Beograd imao koristi od pripajanja. U pripremi je i elaborat.

"U pitanju su resursi naše opštine, pre svega mineralna voda, Bukovička banja, specijalna bolnica, graniti, mermeri i naravno glina koja čini izvor i osnovu naše privrede opštine Aranđelovac", rekao je Radisav Švabić, predsednik opštine Aranđelovac.

U Kragujevcu se protive, kako kažu, daljoj beogradizaciji Srbije.

"Zapravo niko ne može da veruje Srbiji da su joj bilo kakve teritorije uskraćene kad se evidentno pokazuje da se ona i na ovoj postojećoj organizuje kao da joj je prevelika koncentrišući sve u Beogradu, u perspektivi moglo bi se desiti da jednog dana na Moravi sretnu Beograd i Kosovo, kao jedini entiteti koji rastu", kaže Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

U centru Šumadije smatraju da je jedini izlaz urgentna regionalizacija, ali ne krive prestonicu za beogradizaciju. Vlast u glavnom gradu, čini se, nije spremna na proširenje.

"Onda bi taj grad izgubio svoju lokalnu samoupravu, svoju samostalnost neko svoje pravo da sam određuje kojim putem će da ide i kako će se u Aranđelovcu živeti", kaže Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda.

Ovo je treći put da građani Aranđelovca pokušavaju da se pripoje Beogradu. Mladenovac i Lazarevac su poslednje opštine koje su se priključile Beogradu i to pre tridesetak godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара