Vučić: Divljenje Čerčilu, poštovanje Džonsonu

Ključna ideologija Vinstona Čerčila bila je napredak, boljitak i sloboda njegove zemlje, Velike Britanije, a sve drugo je bilo podređeno tome, rekao je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić na promociji knjige Borisa Džonsona "Faktor Čerčil".

"Menjao je svoje stavove, mišljenje, političke poruke i poteze, ali ono što nije menjao bila je neverovatna hrabrost, nepodeljena i ogromna ljubav prema njegovoj otadžbini", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Čerčil bio čudan čovek, ali jedan od najvećih lidera savremenog sveta i da je pitanje da li će se u budućnosti pojaviti neko sličan.

"Dobro je da postoje i oni koji hoće da uče od Čerčila što znači da je ljubav prema otadžbini kao ključna ideja njima bliža od ostvarivanja njihovih sopstvenih interesa", rekao je Vučić.

Ocenio je da je Čerčil, prema autoru knjige, sve postizao manipulacijom, da je bio osoran i nadmen, ali u suštini čovek velikog srca od kojeg i državnici mogu mnogo da nauče.

"Kako nekada šarmom, lukavošću, lažnim podaništvom da pobedimo onoga ko nam drži mač nad glavom i kako da budemo beskompromisni kad taj mač bude zamahnuo, kao i kako da stojite iza svojih odluka da biste doneli najbolje rezultate za svoje građane", rekao je Vučić, dodajući kako veruje da će Srbija "nekada u budućnosti imati one koji će moći da donose ozbiljne i odgovorne odluke, ali uvek i samo u interesu našeg naroda i naših građana".

Neke od Čerčilovih osobina Vučić vidi i kod Borisa Džonsona, pa tako hvali njegov šarm, hrabrost, istrajnost, kojima je, kako je primetio, nedavno pridobio evropske zvaničnike prilikom svoje prve posete Briselu u svojstvu šefa diplomatije, gde je bio "jedina i prava zvezda".

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 29. jul 2016, 07:29) - lola [neregistrovani]

istina

Srbija napokon ima viziju i jasan paln kako da napreduje i menja se. Grabi napred i sve je bliza krajnjem cilju!

(petak, 29. jul 2016, 01:10) - Taca [neregistrovani]

-

Ljubav prema sopstvenoj državi je zvezda vodilja i Čerčila a i našeg premijera i tu je negde i sličnost između njih dvojice.

(petak, 29. jul 2016, 01:02) - anonymous [neregistrovani]

Bojan

Ja mogu reći da se divim Vučiću, a u jednom je sličan s Čerčilom a to je da se bori za svoju zemlju !

(petak, 29. jul 2016, 00:41) - Dare [neregistrovani]

...

Sigurno je da se Čerčil isključivo vodio interesima svoje zemlje i ništa ga drugo nije zanimalo,tako bi trebao svaki državnik da radi,naš premijer takođe misli isključivo na interese naše zemlje i to je za svaku pohvalu.

(petak, 29. jul 2016, 00:12) - Mile [neregistrovani]

milec@hotmail.com

Gospodin Vučić očigledno sve postiže pa i da dođe na promociju prijatelja B. Džonsona! Vlada nam nije ni potrebna a ni 250 poslanika koje plaćamo ne znam zašto jer država niže uspeh za uspehom pod čvrstom rukom gospodina premijera u tehničkoj vladi.
Mi smo zaista društvo za primer svima u Evropi a i šire.

(četvrtak, 28. jul 2016, 23:35) - Igor [neregistrovani]

lideri

Svaki vek ima svoga lidera, treba poštovati njihovo zalaganje za narod i državu. Neki koriste lični interes a neki pomažu narodu i državi po tome se razlikuje ali od svakoga se nešto može naučiti.

(četvrtak, 28. jul 2016, 23:23) - Mina [neregistrovani]

.

Cercil je vrlo interesantna i intrigantna istorijska licnost...verujem da se svakako moze izvuci i pozitivna strana njegove vladavine.

(četvrtak, 28. jul 2016, 23:15) - U korist srpske stete! [neregistrovani]

Brisel je sve ovo...

primio k znanju!

(četvrtak, 28. jul 2016, 23:03) - Zarko [neregistrovani]

Cercil

Cercil je istorijska licnost i mnogo moze da nauce danasnji politicari od njega.

(četvrtak, 28. jul 2016, 23:02) - sladjana [neregistrovani]

daniela171279@gmail.com

Knjiga mora da je zanimljiva i poucna jer vidim da je Vucic zadovoljan njome i velikim postovanjem prica o Cercilu.