Vučić: Divljenje Čerčilu, poštovanje Džonsonu

Ključna ideologija Vinstona Čerčila bila je napredak, boljitak i sloboda njegove zemlje, Velike Britanije, a sve drugo je bilo podređeno tome, rekao je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić na promociji knjige Borisa Džonsona "Faktor Čerčil".

"Menjao je svoje stavove, mišljenje, političke poruke i poteze, ali ono što nije menjao bila je neverovatna hrabrost, nepodeljena i ogromna ljubav prema njegovoj otadžbini", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Čerčil bio čudan čovek, ali jedan od najvećih lidera savremenog sveta i da je pitanje da li će se u budućnosti pojaviti neko sličan.

"Dobro je da postoje i oni koji hoće da uče od Čerčila što znači da je ljubav prema otadžbini kao ključna ideja njima bliža od ostvarivanja njihovih sopstvenih interesa", rekao je Vučić.

Ocenio je da je Čerčil, prema autoru knjige, sve postizao manipulacijom, da je bio osoran i nadmen, ali u suštini čovek velikog srca od kojeg i državnici mogu mnogo da nauče.

"Kako nekada šarmom, lukavošću, lažnim podaništvom da pobedimo onoga ko nam drži mač nad glavom i kako da budemo beskompromisni kad taj mač bude zamahnuo, kao i kako da stojite iza svojih odluka da biste doneli najbolje rezultate za svoje građane", rekao je Vučić, dodajući kako veruje da će Srbija "nekada u budućnosti imati one koji će moći da donose ozbiljne i odgovorne odluke, ali uvek i samo u interesu našeg naroda i naših građana".

Neke od Čerčilovih osobina Vučić vidi i kod Borisa Džonsona, pa tako hvali njegov šarm, hrabrost, istrajnost, kojima je, kako je primetio, nedavno pridobio evropske zvaničnike prilikom svoje prve posete Briselu u svojstvu šefa diplomatije, gde je bio "jedina i prava zvezda".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво