Teodosije najavio obnovu Crkve Svetog Nikole kod Prizrena

Episkop raško-prizrenski Teodosije najavio je na slavi u manastiru "Svetog Arhangela" kod Prizrena početak obnove porušene Crkve Svetog Nikole koja se nalazi u manastirskom kompleksu. Crkvu je podigao srpski car Dušan.

"Današnja slava i praznik neka budu kamen temeljac za obnovu crkve Svetog Nikole koja čeka obnovu i, ako Bog da, ovog trenutka započnemo sa obnovom", rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije i zahvalio se svima koji pomažu opstanak i obnovu crkava i narodnog života na Kosovu i Meohiji.

Teodosije je istakao da je potrebno sačuvati svetinje i obnoviti ono što smo primili i ono što su drugi ljudi popalili i porušili.

"Našom ljubavlju i voljom, a Božjom silom da obnovimo i ovu svetinju, da se u njoj sabiramo, na temelju na kom ćemo graditi sve što je dobro, časno i pošteno, i što su naši preci držali i sačuvali i nama predali", rekao je Teodosije.

Crkva je uništavana nakon dolaska Turaka i od nje su sačuvani visoki zidovi. Među njima su, nakon pogroma 17. marta 2004. monasi držali bogosluženja, a deo hrama je bio pokriven šatorskim krilom.

Sada se u obnovljenom delu manastira služi u kapeli koja ima 20 kvadratnih metara i ona može da primi mali broj vernika i posetilaca.

"Ovo mesto je izvor svetlosti i nade, velika je privilegija biti tu", rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović i dodao da "ovo mesto govori ko smo bili i šta bi mogli da budemo" kao i da se ono "može sačuvati ljubavlju, čašću, dostojanstvom i moralom koji smo svi pomalo zaboravili".

Manastirskoj slavi u Sv. Arhangelima prisustvovao je veliki broj vernika, raseljenih Prizrenaca, gostiju iz Grčke, Crne Gore, Republike Srpske i iz gradova centralne Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">