U čast Teslinog rođendana – 12 miliona volti na Kalemegdanu

Centralna manifestacija povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle održana je na Kalemegdanu, gde su građani imali priliku da vide repliku njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine.

Obeležavanju jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Siniša Mali koji je istakao da Beograd danas slavi uspomenu na jednog od najvećih naučnika koji je svojim radom zadužio čitav svet - čoveka srpskog porekla čije se ime svuda u svetu izgovara glasno sa puno poštovanja.

"Sa izuzetnom čašću Beograd danas slavi 160 od rođenja velikog Nikole Tesle. Mnogo toga je za ove duge godine i decenije rečeno o Tesli koji je, iako je samo jednom boravio u Beogradu, svu svoju zaostavštinu ostavio našem gradu kao svedok i podsetnik na značajni deo njegovog bića i nemerljivog dostignuća", rekao je Mali.

Navodeći da u svetu brojni gradovi, udruženja, organizacije i institucije čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke, Mali je istakao da upravo grad na Dunavu i Savi predstavlja najveći svetionik Tesline veličanstvenosti.

"Upravo u Beogradu, u Krunskoj 51, Tesla živi svoju besmrtnost", rekao je Mali.

Dodao je da se postavljanjem replike Teslinog transformatora iz Kolorado Springsa na Kalemegdanu uspelo u nameri da naučnog genija sačuvamo od zaborava

"Naša je dužnost da u znak zahvalnosti koju on sam nikada nije tražio, a koju je svojim dostignućima zaslužio, ne dozvolimo da se ikada zaboravi njegovo ime. Beograd nikada neće zaboraviti, kao što ni Tesla nije zaboravio Beograd", rekao je Mali.

Centralnu manifestaciju su organizovali Muzej Nikole Tesle i kompanija "Samsung", a transformator je izložen u okviru izložbe o slavnom naučniku na Kalemegdanu koju će posetioci moći da vide do 15. jula.

U okviru izložbe posetioci će moći da vide i radove osnovnih škola širom Srbije koje su učestvovale na nacionalnom konkursu "Budi kao Tesla".

Manifestacija zaokružuje ciklus aktivnosti u okviru projekta "Budi kao Tesla" koje Muzej Nikole Tesle i "Samsung" zajedno sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kontinuirano sprovede.

Tokom manifestacije dodeljena je i nagrada - kompletno opremljena "Samsung" digitalna učionica, osnovnoj školi "Mihajlo Pupin" iz Zemuna koja je projektom "Ringišpil" osmislila najinovativniji rad inspirisan Teslinim pronalascima.

Nagrade su uručene i osnovnim školama "Sreten Mladenović Mika" iz Niša i "IV kraljevački bataljon" iz Kraljeva koje su, kako je navedeno, takođe pokazale inovativnost i kreativnost.

Tokom trajanja programa organiovano je i direktno uključenje iz Teslinog naučnog centra u Njujorku, a specijalni gost bio je jedini živi rođak Nikole Tesle, Vilijam Terbo.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jul 2016, 06:46) - anonymous [neregistrovani]

Teslin toranj

Teslin toranj bi trebalo da bude izgradjen u Srbiji i da postane obelezje Beograda, ponos Srba i svetska atrakcija kao sto je ona gvozdjurija od Ajfelovog tornja. Mali trosak za dobit koju bi drzava imala od poseta iz inostranstva.

(ponedeljak, 11. jul 2016, 05:31) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

Čestitke velikanu svih vremena.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">