Industrijski mehaničar – novi profil za male maturante

Još danas mali maturanti upisuju željene srednje škole. Oni kojima želja u prvom krugu nije ispunjena, imaju 9.270 mesta u drugom. Ispred medicinskih škola i ove godine bio je najduži red, dok na zanate i stručne škole nije bilo navale. Novi profil - industrijski mehaničar, osmišljen kao model dualnog obrazovanja, nije napunio učionice.

Profesori matematike i engleskog jezika, pneumatičari, hidrauličari u Vladičnom Hanu najlakše dolaze do posla. Od ove školske godine pred malim maturantima još jedan smer - industrijski mehaničar.

Učenici kažu da bi praksa u ovoj školi trebalo da pomogne prilikom zaposlenja.

Iz srednjoškolskih klupa pravo u preduzeća, više prakse, a manje učenja opštih predmeta.

"Meni je dodeljena uloga odeljenskog starešine. U prvoj godini imaju praksu u školskim radionicama i školskim laboratorijama gde stiču neku osnovu. U drugoj godini tri meseca imaju u kontinuitetu praksu, a u trećoj godini čak šest meseci idu na praksu, što znači da su samo tri meseca u školi", kaže profesor Branislav Novković.

Da iz škole izađu sa znanjem majstora, sardnik u praktičnoj nastavi biće turska kompanija "Teklas".

"Trenutno interesovanje je slabije od onoga što smo očekivali, očekujemo još učenika koji će imati poravo upisa od avgusta. Učenici koji su upisali neke druge smerove će upisati taj smer pošto im je naknadno objašnjeno o čemu se radi i koje će povlastice imati tokom školovanja i kasnije prilikom zapošljavanja", ističe direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu Slađan Đorđević.

Na to je računao nemački GIZ kada je u Srbiji pre dve godine započeo projekat reforme stručnog obrazovanja po dualnom modelu.

"Ono što očekujemo upravo od tog načina pojačane prakse u preduzećima u realnim uslovima rada je da će dovesti da učenici iz tih profila izlaze sa daleko jačim boljim većim komepentecijama u toj oblasti", rekao je Gojko Banović iz Zavoda za unaprađenje obrazovanja i vaspitanja.

Na kraju školske godine osim profesora, učenike će ocenjivati i predstavnici kompanija kod kojih su pohađali praktičnu nastavu. Ocena za interesovanje, za sada, je visoka.

"Čitava tendencija da trogodišnja zanimanja u zadnjih pet, šest godina opada i sad kad bih vam rekao da je ovaj projekat krenuo sa nekih osam škola, a porastao je na dvadeset i više škola", dodaje Banović.

Uzor reforme bio je nemački sistem srednjeg stručnog obrazovanja koji u toj zemlji školuje dobro plaćenu, kvalifikovanu radnu snagu. U Nemačkoj veruju da tom modelu mogu da zahvale za najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи