Dan borca obeležen u Kosovskoj Mitrovici

Predstavnici opštinske organizacije SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Udruženja boraca rata 1999. godine i članovi porodica, obeležili su Dan borca.

Oni su polaganjem cveća na spomenik na Partizanskom brdu, Spomeniku istine i na spomen ploču Braća Milić u Kosovskoj Mitrovici obeležili Dan borca.

Član predsedništva SUBNOR-a Velimir Krstić istakao je, nakon polaganja cveća na spomenik rudarima iz Narodnooslobodilačke borbe na brdu iznad Kosovske Mitrovice, da je ovo dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rada i prilika da se oda počast svim poginulima u borbi za slobodu.

''Ovo je dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata, prilika da odamo počast hrabrosti svima koji su se suprotstavili nacizmu a posebno onima koji su u tu borbu za slobodu ugradili svoje živote. To su i ovi naši rudari iz rudnika Trepča'', rekao je Krstić, čestitajući svima u ime opštinskog odbora SUNBOR-a Dan borca.

Spomenik rudarima junacima iz Narodnooslobodilačke borbe sagrađen 1973. godine na brdu iznad Kosovske Mitrovice podignut je u čast partizana albanske i srpske nacionalnosti sa KiM koji su se borili i poginuli na strani Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije između 1941. i 1945. godine.

Nakon polaganja cveća na Spomenik istine u blizini glavnog mosta na Ibru, posvećenom poginulima u NATO bombradovanju i žrtvama Oslobodilačke vojske Kosova, predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica Slobodan Bogićević istakao je da će SUBNOR uvek čuvati uspomenu na pale borce.

''Današnji dan SUBNOR neće nikada zaboraviti i uvek ćemo paliti sveće i polagati cveće za pomen našim palim borcima. Tu ih ima preko 270, a među njima sam mogao biti i ja koji sam učesnik tog rata'', rekao je Bogićević, dodajući da iako je mali broj građana obeležio današnji dan, ipak je dovoljno da se pali borci ne zaborave i uspomena na njih sačuva.

Cveće je položeno i na spomen ploču braći Milić, blizancima Srđanu i Bobanu, oficirima Vojske Jugoslavije poginulim tokom vazdušne intervencije NATO na SRJ, aprila 1999. godine, na istoimenom trgu u blizini glavnog ibarskog mosta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">