Tajno glasanje o uredniku "Politike"

Zaposleni u dnevnom listu "Politika" trebalo bi u četvrtak da se tajnim glasanjem izjasne o kandidatima za glavnog i odgovornog urednika. Poslednju reč ima direktor lista.

V.d. glavnog i odgovornog urednika "Politike" Radmilo Kljajić kaže da se na konkurs do sada prijavilo 16 kandidata, ali da će sačekati još dan ili dva u slučaju da stigne još neka prijava. Potom će se zasposleni izjašnjavati o svim kandidatima

Među prijavljenim kandidatima je i nekoliko iz same "Politike", dok su ostali iz drugih medija ili čak drugih profesija.

"Nekoliko prijavljenih ne ispunjava uslove konkursa", rekao je Kljajić agenciji Beta.

Posle tajnog izjašnjavanja oko 200 zaposlenih, direktor lista bi trebalo da izabere kandidata kome će biti ponuđen vantarifni ugovor na četiri godine, uz mogućnost produženja.

Prema za sada nezvaničnim informacijam, među kandidatima su nekadašnji glavni urednik "Politike" Milan Mišić, urednici u tom listu Petar Mićković i Žarko Rakić, kao i nekadašnji novinar, a sada predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić.

Prijavili su se, kažu nezvanični izvori, i novinari Nina Dragan Bujošević i Dragan Jovanović, nekadašnji glavni urednik tog lista Teodor Anđelić, zatim ekonomski analitičari Miša Brkić i Aleksandar Denda, ali i urednik "Tabloida" Milovan Brkić i nekadašnji glavni urednik "Reportera" Dragan Đoković. Na spisku je i jedan lekar, Dragan Pavlović.

Uslovi konkursa

Konkursom za glavnog i odgovornog urednika "Politike", koji je raspisan 7. oktobra, navedeno je deset uslova koje moraju ispuniti kandidati.

Budući glavni urednik trebalo bi da nastavi da unapređuje sadržinu lista u skladu sa interesovanjem publike i da "svojom uređivačkom politikom u saradnji sa službom prodaje i ostalim sektorima doprinese porastu broja prodatih primeraka Politike, rastu ugleda i uticaja lista".

Pored zahteva za objedinjavanje rada uređivačkog tima i redakcije, njeno podmlađivanje i osposobljavanje i saradnju sa ostalim sektorima, od budućeg prvog čoveka lista "Politika" očekuje se i odgovornost u rukovođenju budžetima i njihovim korišćenjem radi unapređenja sadržaja lista.

Uobičajene kvalifikacije podrazumevaju visoku stručnu spremu, najmanje deset godina radnog staža u novinarskom poslu i najmanje pet godina na uredničkim poslovima u medijima, pri čemu uređivanje dnevnih novina ima prednost.

Objavljivanje konkursa za glavnog i odgovornog urednika "Politike" inicirala je Politike a.d, a podržao nemački VAC (WAZ). Politika a.d. i VAC suvlasnici su preduzeća "Politika novine i magazini" (PNM) koje izdaje dnevnik "Politika".

Pre raspisivanja konkursa dosadašnja glavna urednica Ljiljana Smajlović je razrešena, a Kljajić kao najstariji član kolegijuma obavlja dužnost do izbora novog glavnog urednika.

Dosadašnji glavni urednici nisu birani na konkursu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи