Preminuo Bata Živojinović

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu. Bio je jedinstvena i originalna pojava u našoj kinematografiji i kulturi. Bata je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je megapopularnost doživeo u Kini. Sahrana velikog glumca biće održana u četvrtak na Novom groblju u Beogradu.

Za predratne i ratne generacije u Jugoslaviji Velimir Bata Živojinović simbolizovao je herojstvo u ratu, uspon iz siromaštva posle razaranja, bratstvo i jedinstvo, sjaj koji su donosile svetske zvezde sa kojima je glumio.

Generacije rođene posle rata upoznavale su ga najpre kroz partizanske filmove, koje su gledali organizovano, navijajući, dok se obračunava sa Nemcima i domaćim izdajnicima. Bata je preživeo i kraj mitologizacije rata i herojskih vremena, ostavši simbol i legenda. Bio je veći od filma.

"Ja sam počeo da radim ovaj posao kad televizija nije ni postojala", rekao je jednom Bata.

Rođen je u Koraćici 5. juna 1933. pod Kosmajem. Glumački talenat prepoznao je sa 15 godina kada je i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Posle glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igrao je desetak godina i imao do 300 angažmana godišnje. Na filmu je debitovao 1955. u "Pesmi sa Kumbare".

Bio je jedini glumac koji je zbog pokretnih slika napustio teatar i po tome je jedinstven – presudila je uloga u "Vlaku bez voznog reda". Vreme je pokazalo – Bila je to dobitna odluka za jugoslovenski i srpski film.

Lako se transformisao iz partizanskog heroja u četničkog poručnika, đavolovog sluge u pijanog lugara, beskrupoloznog trgovca perjem u propalog boksera.

Prirodan i nepretenciozan glumac, rekorder po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, bio je poznat po tome da ih nikada nije odbijao:

"Smatrao sam da nemam pravo da odbijem, jer nisam ja odlučivao da se to snima."

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breze" Ante Babaje, kao i ulozi "U raljama života" Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".

Igrao je u 35 ratnih filmova – delio kadar sa najvećim svetskim zvezdama Ričardom Bartonom, Julom Brinerom. Između 70-ih i 80-ih, bilo je lakše izbrojati naslove u kojima Bata nije glumio nego one u kojima je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima iz cele Jugoslavije. Radio je bez kaskadera, prednjačio po broju dublova.

Tako je u sceni u "Uzavrelom gradu" trebalo da bude ošamaren šest puta. Da bi bio ubedljiviji, kadar je ponovljen 66 puta, a Bata bio ošamaren čak 396 puta.

Kao najočitiji fenomen Bate Živojinovića ostaje uloga Vladimira Perića Valtera u filmu "Valter brani Sarajevo", koji mu je doneo status ikone u Kini i jednog od najgledanijih glumaca u istoriji filma. O tom fenomenu snimljen je dokumentarac "Valter", koji je predočio kako izgleda kada se spoje priče o dva heroja, pravom i onom filmskom.

"Onaj pravi Valter je bio svemoguć – ja nisam", rekao je Bata.

Bio je Bata i komičar u filmovima "Pas koji je voleo vozove", "Razvod na određeno vreme", antiheroj u "Povratku" i "Skupljačima perja", zavodnik u "Čudu neviđenom" i "U raljama života".

Igrao je i u zabranjenim filmovima stavljenim u mrak bunkera, poput "Čoveka iz hrastove šume", "Crvenog udara", "Majstora i Margarite".

Tri Zlatne arene, nagrade Car Konstantin, priznanja za životno delo, Sedmojulska, Oktobarska nagrada, Zlatni pečat Kinoteke, međunarodna priznanja, Zlatna medalja predsednika Republike – teško je pobrojati sva priznanja. Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica" i brojnih drugih priznanja.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Bata je bio voljen od publike, kolega, prijatelja iz ove i nekadašnje države. Sa njim su, evocirajući uspomene i podvige, svečarski proslavili 55 godina karijere i 77. rođendan.

Igrao je u svim popularnim TV serijama RTS-a od "Povratka otpisanih", "Priča iz radionice", "Pozorišta u kući", "Građana sela Luga", "Sivog doma", "Kraja dinastije Obrenović" do "Boljeg života", "Srećnih ljudi", "Porodičnog blaga", "Mog rođaka sa sela".

Velimir Bata Živojinović bavio se i politikom - bio je poslanik Socijalističke parije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji.

Poslednji put pred kameru je stao početkom godine, snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd. Na ovogodišnjem Festu, dodeljen mu je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji je primila njegova životna saputnica i glavna podrška Lula Živojinović.

"Meni nije teško da pričam, nadam se da vama nije teško da slušate, a vi uvek možete da odete. Ja neću", rekao je Bata kao Valter.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара