Naoružani dron, "pauk" i novi "oganj" za Vojsku Srbije

Na vojnoj svečanosti "Begej 2016" u Zrenjaninu po prvi put je prikazano više modela naoružanja za Vojsku Srbije koje bi uskoro trebalo da uđu u operativnu upotrebu. Najveća novina je naoružana bespilotna letelica, kao i više vrsta raketnih projektila, a radi se o projektima Vojno-tehničkog instituta iz Beograda.

Bespilotna letelica "pegaz" razvija se već duži niz godina, pre svega za izviđanje iz vazduha, a u Zrenjaninu je po prvi put prikazana i verzija sa navođenim raketama, ali bez podataka o kakvim raketama je reč. Vizuelni utisak je da se radi o "pametnim" sa televizijskim ili navođenjem putem infracrvenih zraka.

"Pegaz" uzleće sa piste ili posebnog katapulta, može imati programiran let ili se letelicom upravlja sa zemaljske stanice. Visina leta je oko 3.000 metara, a maksimalna brzina 210 kilometara na čas.

Za srpsku bespilotnu letelicu "Institut Mihajlo Pupin" napravio je zemaljsku stanicu za upravljanje, koja istovremeno može da bude i simulator za obuku.

Zanimljiv projekat koji je prikazan i koji će značajno unaprediti vatrenu moć Vojske Srbije jeste modernizovani raketni sistem "oganj", sa automatizovanim sistemom rada i raketom dometa od čak 50 kilometara.

Postojeći "oganj" koji vojska koristi još od kraja 70-ih ima domet od 21,5 kilometara i mehanički način rada.

Novi "oganj" automatski zauzima položaj, ima sistem za navigaciju i što je najvažnije raketu sa aerodinamčkim kočnicama, koja je mnogo preciznija od postojeće. Raketa je teža za tri kilograma, zbog aerodinamčkih kočnica i veće količine raketnog goriva.

Nove protivoklopne rakete

U Zrenjaninu su predstavljeni i navođeni protivoklopni projektili, koji u Vojsci Srbije trebalo da zamene vremešno naoružanje iz doba Jugoslovenske narodne armije.

Najnaprednije rešenje je raketa "pauk", koja se ispaljuje sa zemlje ili helikoptera tipa "gazela".

Iako je "pauk" već bio prikazan na sajmovima naoružanja, sada je prikazana fotografija koja demonstrira da helikopter "gazela" može da nosi četiri "pauka".

Raketa "pauk" ima domet veći od osam kilometara, navodi se bežično ili putem tankog optičkog kabla i ima glavu za samonavođenje putem infracrvenih zraka. Proizvođač je kompanija "EdePro" iz Beograda.

Brzina je 720 kilometara na čas, što znači da do maksimalnog dometa stiže za 40-ak sekundi. Nije potrebna optička vidljivost posade i cilja, tako da su helikopter ili vozilo sa koga se lansira raketa mnogo bezbedniji na bojnom polju.

Poređenja radi, Vojska Srbija u naoružanju ima protivoklopne rakete "maljutka" dometa tri, i "fagot" dometa 2,5 kilometra, koje su znatno sporije, posada do pogodka mora da ima optičku vidljivost sa ciljem, a time je izložena neprijateljskoj vatri.

Rešenje koje "pauk" svrstava u rang savremnih svetskih rešenja jeste tandem (dupla) bojeva glava, koja probija oklop svakog tenka ili oklopnog vozila koje danas postoji u svetu.

Tenkovi i oklopna vozila danas imaju duple oklope, gde je prvi sloj sastavljen od eksploziva ili tanjeg oklopa, koji oslabljuje ili potpuno poništava efekat rakete, na drugi, znatno jači sloj oklopa.

Duple, odnosno tandem bojeve glave, u sebi nose dva eksplozivna punjenja - manje koje uništava prvi sloj oklopa, i veće, odnosno glavno, koje probija drugi, deblji sloj oklopa.

Velika novina, jeste i vođena raketa 2-T-5, montirana na oklopno vozilo POLO M-83, ali u ovom sistemu još nema detalja.

POLO M-83 je trenutno glavna udarna snaga protivoklopnih jedinica Vojske Srbije, sa lanserom za šest raketa tipa "maljutka".

Na "Begeju 2016" predstavljena je postojeća lansirna rampa sa mestima za šest raketa, a uz novu raketu, bile su izložene tri vrste "maljutki", jedna koja se već koristi u vojsci, i dve koju je modernizovao proizvođač - "Krušik" iz Valjeva.

Nova raketa 2-T-5 ima sličnu oznaku kao i modernizovane "maljutke" 2-T-F i 2-T-P, tako da se može pretpostaviti da se radi u novoj, većoj i znatno ubojitijoj verziji "maljutke".

Lansirna rampa je otkrila i novi sistem za nišanjenje, koji je učigledno napravljen za dejstva u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Novo naoružanje se proizvodi u Srbiji, a samo jedan mali broj komponenti, pre svega elektronika i precizna mehanika - uvoze.

Taktičko-tehničke karakteristike su u nivou naoružanja najmoćnijih država.

Nabavka novog naoružanja pomogla bi razvoj odbramene industrije Srbije, vojsci omogućila da se modernizuju po mnogo povoljnijim cenama, a novac poreskih obveznika ostao bi u Srbiji.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 08. okt 2016, 13:20) - batorex [neregistrovani]

Bolje vrabac u ruci nego golub na grani

Neradi se o tome da li ce mo mi u Nato ili ne. Ovde se radi o onoj nasoj poslovici: "Bolje vrabac u ruci nego golub na grani".

(ponedeljak, 16. maj 2016, 07:33) - Petar [neregistrovani]

Zivimo u opasnom vremenu

Mislim da ste gospodine u pravu kad kazete da treba vratiti redovno sluzenje vojnog roka .Mislim da bi 3 mjeseca bilo sasvim dovoljno.Naravno zu profesionalnu koja bi radila ono sto je najteze jer je za to i placena.

(ponedeljak, 16. maj 2016, 03:05) - anonymous [neregistrovani]

Samo pametno

Srbija treba da se oslobodi uticaja rusofila i partizana i udje u nato gde smo stopostotno zasticeni.
Jedino se mi pravimo pametni a svi odose u nato.

(nedelja, 15. maj 2016, 21:58) - Red star [neregistrovani]

Napokon modernizacija

Lepo je ovo pročitati, početak modernizacije artiljerije, samo jedan moja napomena, rakete za oganj su oduvek imale aerodinamičke kočnice. Znači naš oganj M-77 koristi naše rakete sa akr, dve kratke i dve duge aerodin. Kočnice. Pomoću njih raketa pada gde treba. Takođe naš oganj koristi i ruske rakete koje imaju prstenove umesto akr. Toliko da znate. Što se tiče one slike o padu projektila na cilju zavisi od daljine, ovako grupisanje je na srednjem dometu. Mislim da treba vratiti redovno služenje vojnog roka bar 6meseci,pošto je profesionalni vojnik skuplji od regruta. U vojsku treba ulagati, ali prvo ekonomski razvoj mora da prati ovo.

(nedelja, 15. maj 2016, 21:32) - 1950., [neregistrovani]

Verovao sam u sfrj i u jna,

dok me nisu poslali u vojsku...

(nedelja, 15. maj 2016, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

a mi

a mi bili nekada prava omladina,,radne akcije,zakletva bratstvu jedinstvu,,,pa na kraju sta napravise i od drzave i vojske i naroda,,,ne mogu samo srbi protiv 4.rajha,,kad udare na ruse,,e onda kom opanci kom obojci,,,tada cjeli svjet moze samo Bogu da se pomoli,,niti vojska niti oruzije nece biti presudno,,cjelo covjecanstvo ce biti u istom polozaju...

(nedelja, 15. maj 2016, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Kakva bre vojska?

Vidim da ovde neki pozivaju na uvodjene obaveznog vojnog roka ili nesto slicno tome?! Batalimo se corava posla nasa omladfina misli samo kako ce da se zabavi, da odsedi po kaficima, da se provodi-jednostavno samo misli na dobar zivot i zabavu i na mnogo para sa malo rada i truda. A od neceg pametnog i korisnog nema ni traga kod nase danasnje omladine pa ljutio se ko ili ne to je realnost i istina. Pored takve omladine i buducnost je nikakva. Ko ne veruje u ovo taj laze samoga sebe.

(nedelja, 15. maj 2016, 20:21) - Dobro [neregistrovani]

Istina

Svaka čast na komentaru.

(nedelja, 15. maj 2016, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

безбедност

Браво за нашу наменску индустрију! Држава не треба да жали паре да улаже у овакве пројекте јер ће се они исплатити,а уз то још ће се развијати домаћи институти и наука! Треба вратити војни рок од годину дана за добровољце, да Србија у сваком тренутку има бар 50 000 војника под оружијем!
Само адекватна оружана сила може подржати нашу спољну политику!

(nedelja, 15. maj 2016, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Dzaba sve

Dzaba nam sve to oruzje... Bez obucene narodne vojske, to je samo gomila gvozdjurije! Do devedesetih smo bili jaki, pa vidite sta nam se dogodilo! Oni, koji su najveci neprijatelji srpskog naroda, svoju decu najpre nauce da rasklope pusku, pa tek onda da pisu i citaju... Zar ovo sto se naziva profesionalna vojska moze da bude garant bezbednosti drzave? Ne sumnjam da bar jedan deo te nase vojske jeste fantasticno spreman i obucen, ali njihov broj je tuzno mali.Pod hitno, ali pod hitno, treba organizovati makar najosnovniju pesadijsku obuku, kroz skolske predmete, poput nekadasnje odbrane i zastite...Bar da danasnja deca znaju kako da se brane od neprijatelja na kucnom pragu, nedaj Boze...